Gemeente Den Haag voert opkoopbescherming in gehele stad vanaf 1 maart 2022 door

Gemeente Den Haag  voert opkoopbescherming in gehele stad vanaf 1 maart 2022 door

Het college van de gemeente Den Haag heeft ingestemd met de opkoopbescherming waarmee, als de Raad ook instemt, vanaf 1 maart 2022 een verbod gaat gelden voor de hele stad om een betaalbare woning na aankoop te verhuren. Het gaat om alle woningen in Den Haag met een WOZ-waarde tot en met € 355.000,-. Dit is de (NHG) grens van de Nationale Hypotheek Garantie vanaf 2022. Alleen met een vergunning is het nog mogelijk om woonruimte in genoemde prijsklasse een huis te kopen en deze vervolgens te verhuren.

Wethouder Martijn Balster (Wonen):
“Met de invoering van dit instrument werken we aan een eerlijke woningmarkt. Huishoudens met een laag of middeninkomen krijgen meer kans op een woning, omdat ze zo straks niet meer concurreren met beleggers. Woningen zijn om in te wonen en geen winstobject”.

Krappe woningmarkt Den Haag

Het afgelopen jaar kwam een derde van alle verkochte huizen in de grote steden in bezit van investeerders. In Den Haag was dit in sommige wijken zelfs bijna 40%. Vanwege de krapte op de woningmarkt drijven investeerders de prijzen op en wordt het voor starters en of doorstromers met een laag- of middeninkomens nog lastiger om aan een betaalbare koopwoning te kopen om er zelf te gaan wonen. Deze koopstarters en/of doorstromers hebben vaak concurrentie van beleggers die de schaarse betaalbaalbare koopwoningen opkopen om ze vervolgens te verhuren. Hierdoor zijn zij vaak genoodzaakt om duur te gaan huren of trekken ze de stad uit.

Martijn Balster:
“De huidige situatie is onwenselijk. Kopers met een gewoon inkomen, komen er nu bijna niet meer tussen, dat is onwenselijk. Betaalbare koopwoningen gaan naar beleggers en stijgen daardoor nog sneller in waarde. Wijkbewoners hebben steeds minder kans om in eigen wijk iets betaalbaars te kopen. Met de invoering van de maatregel worden betaalbare koopwoningen beschermd tegen opkoop door beleggers”.

80 procent van de aankopen beschermd

Met invoering van de opkoopbescherming beschermen we ongeveer 80% van alle jaarlijkse ‘buy to let’ aankopen in Den Haag. Het gaat om jaarlijks circa 800 betaalbare koopwoningen die we hiermee toegankelijk kunnen houden voor zelfbewoning en niet kunnen worden gekocht door vastgoedbeleggers, bijvoorbeeld met een verhuurhypotheek.

Er is een aantal uitzonderingen op het verbod, waarbij een vergunning of ontheffing wordt verleend om een woning alsnog te mogen verhuren. Zo is verhuur met een vergunning nog mogelijk bij verhuur aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers en zussen), of als de eigenaar van de woning langer op reis gaat of wanneer de woonruimte onlosmakelijk deel uitmaakt van een bedrijfsruimte. Ook neemt Den Haag o.a. een ontheffing voor woningcorporaties op, die een woning aankopen om deze te verhuren als sociale huurwoning. Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan leiden tot een hoge boete.

Invoering per 1 maart 2022

In januari wordt het voorstel in de Raad besproken en indien de Raad instemt, treedt de opkoopbescherming in Den Haag per 1 maart in werking.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl