Heijmans start transformatie Wijnhavenkwartier Den Haag

Heijmans start transformatie Wijnhavenkwartier Den Haag

Met een symbolische handeling markeerde wethouder Marnix Norder van Den Haag de start van de grootste transformatie van Nederland, Wijnhavenkwartier in hartje Den Haag. Heijmans start met het slopen van het interieur van de toren aan de zijde van Den Haag Centraal. De voormalige ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken aan de Turfmarkt/Schedeldoekshaven worden in meerdere fases herontwikkeld tot een aanvulling van het Haagse hart. Hierdoor wordt de ontbrekende schakel tussen het Centraal Station en de Haagse binnenstad, onlangs uitgeroepen tot beste binnenstad van Nederland, gerealiseerd.

Heijmans start als eerste fase met de gebouwen gelegen aan de zijde van Den Haag Centraal. De hoog- en laagbouw aan die zijde worden getransformeerd naar 170 appartementen, commerciële voorzieningen en de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Eerst wordt het interieur gesloopt, waarna de gebouwen worden gestript tot aan de draagconstructie . Vervolgens worden de gebouwen opnieuw opgebouwd tot 1 gebouw. In 2016 dienen de 170 appartementen, de campus van de Universiteit Leiden en de commerciële ruimten klaar te zijn voor gebruik.

Heijmans heeft bewust gekozen het huidige complex van 125.000 vierkante meter niet te slopen, maar te transformeren en te herbestemmen en daarbij de bestaande draagconstructie te hergebruiken. Het verlies van materiaal en energie in geval van sloop en nieuwbouw staat wat Heijmans betreft niet in verhouding tot enige winst in efficiëntie van het gebruik van de gebouwen. Daarbij is ook van belang dat het slopen en nieuw bouwen een veel langere aanlooptijd kent, met alle negatieve effecten voor de Turfmarkt van dien. Om die reden zorgt Heijmans ook voor tijdelijk gebruik van de gebouwen, zodat het niet een jarenlang afgesloten plek in de stad wordt.

De negentien verdiepingen tellende torens zijn typerend voor de bouw in de jaren zeventig. Ze zijn gebouwd volgens het zogenoemde jackblock-systeem, een methode van bouwen waarbij een hoog gebouw door middel van vijzelen wordt opgetrokken. De kern van de gebouwen, waar de liften en trappenhuizen in zijn gehuisd, vormen samen met de balken, kolommen en vloeren de draagconstructie.

Heijmans bereikte vorig jaar overeenstemming met de gemeente Den Haag, Universiteit Leiden en de opdrachtgevers van Syntrus Achmea, het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw en het Rabobank Pensioenfonds, over de transformatie van de voormalige ministeriegebouwen. Onlangs verwierf Heijmans overigens ook de opdracht voor het achttien jaar lang beheren en onderhouden van de nieuwe ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Veiligheid en Justitie, de grootse rijksgebouwen van Nederland.

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl