Gemeente Dordrecht en Ballast Nedam Development ondertekenen ontwikkelovereenkomst voor gebiedsontwikkeling Gezondheidspark Dordrecht

Gemeente Dordrecht en Ballast Nedam Development ondertekenen ontwikkelovereenkomst voor gebiedsontwikkeling Gezondheidspark Dordrecht

De komende jaren verandert er veel in de Middenzone van het Gezondheidspark. In het gebied gelegen tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis en de Sportboulevard wordt door Ballast Nedam Development in samenwerking met gemeente Dordrecht een levendig woongebied ontwikkeld. Het huidige parkeren zal verplaatst worden uit het zicht. Hierdoor ontstaat er ruimte voor ongeveer 720 duurzame appartementen en een levendige plint ter plaatse van de verbinding tussen de bestaande functies in het gebied. Dinsdag 22 juni ondertekenden wethouder Piet Sleeking en Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development, de ontwikkelovereenkomst voor de Middenzone van het Gezondheidspark.

Met deze nieuwe ontwikkeling geven gemeente Dordrecht en Ballast Nedam Development verder invulling aan de lokale woonbehoefte en draagt het project bij aan de ambities van de gemeente Dordrecht om in 2031 10.000 nieuwbouw woningen te realiseren. Eind dit jaar zal de eerste schop de grond in gaan en wordt aangevangen met de openbare parkeergarage. De realisatie van de eerste fase met ca. 300 appartementen vangt medio volgend jaar aan.

Het Gezondheidspark in Dordrecht is een druk bezochte locatie in de gemeente Dordrecht. In de Sportboulevard worden landelijk bekende evenementen georganiseerd zoals bijvoorbeeld het EK shorttrack. Het gebiedsconcept van Gezondsheidspark Dordrecht is geïnspireerd op de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones, plekken overal ter wereld waar mensen aantoonbaar langer gezond en gelukkig leven. Dit sluit naadloos aan bij de reeds aanwezige sport- en zorgfuncties die in het gebied aanwezig zijn.

Wethouder Piet Sleeking: “De ontwikkeling van de Middenzone van het Gezondheidspark is belangrijk voor de bouwopgave waar Dordrecht voor staat. Daarbij draait het niet alleen om aantallen, maar ook om kwaliteit en duurzaamheid van de woningen. Dit zien we ook terug in de plannen van Ballast Nedam Development. Daarnaast maakt het Gezondheidspark onderdeel uit van de Spoorzone. Samen met het Leerpark vormt het Gezondheidspark een omgeving waar onderwijs, innovatie en goede zorg elkaar nog meer versterken.”

De Middenzone wordt een uniek woongebied in een mooie groene omgeving. Er zijn goede verbindingen met het openbaar vervoer, de fiets en naar het wegennet. Ook wordt de bestaande parkeergarage uitgebreid om in de huidige en toekomstige parkeerbehoefte van deze locatie te kunnen blijven voorzien. Eind dit jaar wil Ballast Nedam Development starten met de uitbreiding van de parkeergarage. Daarna volgt de ontwikkeling van de rest van de Middenzone.

Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development: “Gezondheidspark Dordrecht wordt een voorbeeld voor Nederland van hoog stedelijke en duurzame ambities die ertoe leiden dat mensen langer gezond en gelukkig leven. De locatie leent zich er goed voor om een integrale leefomgeving te ontwerpen waar mens en natuur in harmonie kunnen leven. De samenwerking met Gemeente Dordrecht is een hele prettige, waarin we naar ons gezamenlijke belang kijken en onze ambities steeds iets hoger leggen. Wij zijn er van overtuigd dat wij zo samen het verschil kunnen maken voor Dordrecht.”

Programma voor een brede doelgroep

Volgend jaar start de bouw van ongeveer 300 woningen tussen het ziekenhuis en de Sportboulevard. Daarna volgt de bebouwing aan de Overkampweg. In de gebiedsontwikkeling is rekening gehouden met een brede doelgroep. Zo zijn er sociale huurappartementen, middel dure en vrije sector huurappartementen en daarnaast zijn er koopappartementen in diverse groottes en prijsklassen opgenomen.

Openbare ruimte

Gemeente Dordrecht zal een aangename openbare ruimte realiseren, met als middelpunt de esplanade. De esplanade wordt ingericht tot een levendige voetgangersverbinding en dient als looproute vanaf de openbare parkeergarage met de sportfuncties, het ziekenhuis en de nieuwe voorzieningen. Door het toekomstige woongebied zal de esplanade een bruisend stedelijk en groene centrale as worden. Aan de esplanade grenzen verschillende voorzieningen van een supermarkt, horeca tot zorg of sport gerelateerde voorzieningen die hiermee een goede aansluiting hebben op het naastgelegen ziekenhuis en de Sportboulevard. In de openbare ruimte is veel ruimte voor groen en biodiversiteit. Daarnaast komt er een nieuwe ontsluitingsweg voor een goede bereikbaarheid van de openbare parkeergarage.

Duurzaamheid & Gezondheid

Ballast Nedam Development heeft hoge ambities voor energiezuinigheid, klimaatadaptatie, circulariteit en natuurinclusief vertaald in het ontwerp van de appartementen gebouwen en de binnentuinen. Het ontwerp is gemaakt door Rijnboutt architecten uit Amsterdam. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen en circulariteit wordt de bestaande parkeergarage in het gebied niet gesloopt, maar verder uitgebreid waardoor er verantwoord wordt omgegaan met materiaalgebruik. Duurzaamheid wordt onder andere meetbaar gemaakt door een GPR score van 8.

In het gebied wordt voorgesorteerd op duurzame mobiliteit waardoor het voor iedereen mogelijk wordt om in het gebied gebruik te maken van elektrische deelauto’s en elektrische deelfietsen. Om de bereikbaarheid en het bewegen te bevorderen worden er goed bereikbare fietspaden gerealiseerd en ligt het openbaar vervoer in het plangebied.

Binnentuin & Circulaire buurtkas

Om gezond leven te stimuleren versterken en expliciet te ondersteunen bij toekomstige bewoners worden de appartementen ontworpen met intensieve groene binnentuinen. In deze binnentuin is er speciaal aandacht voor het versterken en behouden van de stedelijke biodiversiteit waar bewoners zich kunnen terugtrekken om met elkaar tot rust te komen en elkaar te ontmoeten. In de binnentuin zelf zullen zijn er elementen ontworpen die het community gevoel versterken, denk hierbij aan een circulaire buurtkas en een jeu de boules baan.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl