Feestelijke start bouw vernieuwing Centrum Schalkwijk in Haarlem

Feestelijke start bouw vernieuwing Centrum Schalkwijk in Haarlem

Samen met gemeente Haarlem, winkeliers, buurtbewoners en winkelend publiek vierde gebiedsontwikkelaar AM de feestelijke start bouw van het Floridablok in de gebiedsontwikkeling Schalkstad in Haarlem. Voorafgaand aan de officiële start werden er diverse activiteiten georganiseerd voor een breed publiek waaronder een demonstratie streetdance en schminken voor kinderen. Bovendien organiseerden de ondernemers van 19 tot en met 25 september iedere dag leuke activiteiten in Centrum Schalkwijk.

Wethouder Floor Roduner (ruimtelijke ontwikkeling); ’Het winkelcentrum is in de jaren zeventig gebouwd en is toe aan een nieuwe opzet. De vernieuwing zorgt voor meer levendigheid en meer kwaliteit. Bezoekers kunnen er straks zeven dagen in de week terecht om te winkelen, naar de bioscoop te gaan, voor horecabezoek of om te wonen. Centrum Schalkwijk krijgt het nieuwe hart dat ze verdient.’

Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest: ‘Een integrale aanpak van wonen, zorgwoningen, commerciële en maatschappelijke voorzieningen zorgt ervoor dat Schalkwijk echt een wijk wordt voor iedereen. We zijn trots op deze stap en de bijdrage die we als maatschappelijk betrokken gebiedsontwikkelaar hebben.’

Gebiedsontwikkeling Schalkstad

Gebiedsontwikkelaar AM won in 2017 de tender Schalkstad. De gebiedsontwikkeling draagt bij aan een verbetering van de kwaliteit en leefbaarheid van de omgeving van het winkelcentrum. De strategische uitbreiding van het winkelaanbod en looproutes in het centrum plus de komst van bioscoopketen Kinepolis versterken de aantrekkingskracht van het gebied. De ontwikkeling komt op de plek van het huidige parkeerterrein van Centrum Schalkwijk. Het gebouw is ontworpen door Mollink Soeters PPHP en de openbare ruimte wordt ontworpen door Buro Lubbers. De bouw duurt naar verwachting tot de zomervakantie van 2021.

AM heeft een overeenkomst gesloten met Syntrus Achmea Real Estate & Finance voor de verkoop van 156 appartementen en met Portico Investments over de afname van 6.500 m² commerciële ruimte. De multifunctionele gebiedsontwikkeling Schalkstad omvat daarnaast een bovengrondse parkeergarage met 600 parkeerplaatsen, een nieuwe toegangsbrug tot het gebied en de inrichting van de openbare ruimte, die in opdracht van de gemeente Haarlem worden gerealiseerd.

Van de 156 appartementen zijn 120 appartementen bestemd voor de verhuur in de vrije sector en 36 appartementen worden verhuurd aan zorginstelling Philadelphia. De commerciële ruimte bestaat grotendeels uit twee grote supermarkten, die door Albert Heijn en Aldi worden afgenomen, en meerdere kleinere winkels. Daarnaast is er ruimte voor horeca en is er gelegenheid voor terrassen aan het nieuwe Marktplein en de waterkant.

Duurzame appartementen

De appartementen worden gasloos opgeleverd. Hiervoor wordt een Warmte- en Koude Opslag (WKO) toegepast, die de traditionele CV-installatie vervangt. WKO is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem en het gebouw daarmee te verwarmen of te koelen. Het dak van het complex wordt voorzien van zonnepanelen.

Uitvoering

De bouw van de woningen, commerciële ruimten en de bovengrondse parkeergarage is in handen van BAM Wonen. De nieuwe Floridabrug en de inrichting van de openbare ruimte wordt gerealiseerd door BAM Infra.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl