AM geeft startsein bouw Hagen in duurzaam en klimaatadaptief Landgoed Wickevoort in Cruquius, Haarlemmermeer

AM geeft startsein bouw Hagen in duurzaam en klimaatadaptief Landgoed Wickevoort in Cruquius, Haarlemmermeer

Gebiedsontwikkelaar AM geeft het startsein voor de realisatie van de eerste 36 energieneutrale en nul-op-de-meter koopwoningen in de gebiedsontwikkeling Landgoed Wickevoort te Cruquius, tussen Heemstede en Hoofddorp. Om dit bijzondere moment te markeren wordt maandag 21 september een feestelijke, virtuele bijeenkomst gehouden voor de kopers en overige betrokkenen, die geheel volgens de richtlijnen van het RIVM zal verlopen. Landgoed Wickevoort is een ontwikkeling van AM en Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). De bouw van de woningen is in handen van BAM Wonen.

Hagen

Het woningaanbod van het deelplan Hagen omvat twaalf halfvrijstaande landhuizen en 24 herenhuizen in korte rijen. Hiervan worden 21 woningen als nul-op-de-meter en vijftien woningen als energieneutraal gerealiseerd. Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Daar hoort een EPC bij van 0 (=energieneutraal). Een nul-op-de-meter woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie zelf op. Over het jaar heen wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt.De woningen liggen aan de buitenrand van Landgoed Wickevoort, nabij de Ringvaart en aan de akkerbouwgrond van stadsboerderij Hoeve Wickevoort. Alle woningen hebben ruime tuinen, omgeven door hagen, met doorzichten naar de Ringvaart of de omliggende bosgordels. De woningen kenmerken zich door een hoogwaardig afwerkniveau en stoere architectuurstijl met veel aandacht voor detaillering van metselwerk in combinatie met hout. Het ontwerp van de woningen is geïnspireerd op de stijl van de Haarlemse architect Hans van Lochem en komt van Prototype.

De woonoppervlaktes van deze woningen variëren van 120 m2 tot en met 180 m2. De prijzen waren vanaf € 415.000 tot en met € 740.000. Alle woningen zijn verkocht. De woningen worden in het derde kwartaal van 2021 opgeleverd.

Het stedenbouwkundige plan voor Wickevoort is in samenwerking met gemeente Haarlemmermeer uitgewerkt door VenhoevenCS en landschapsarchitect Landlab. In totaal komen er 750 tot 1.000 woningen op het landgoed.

Overige fases

Eerder dit jaar is op het landgoed al gestart met de bouw van honderd huurwoningen (vrije sector), die zijn afgenomen door SPF Beheer. Daarnaast start Eigen Haard begin 2021 met de bouw van 83 sociale huurwoningen.

De volgende fases met een diversiteit aan woningtypes zijn in voorbereiding. De verkoop van het eerstvolgende woningaanbod start naar verwachting eind van het jaar.

Gedurfde duurzaamheid en Gelukkig leven op Landgoed Wickevoort

AM ziet het als één van haar kerntaken om duurzaamheid en klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving concreet vorm te geven, zoals bij Landgoed Wickevoort. Dit wordt een duurzaam nieuw woongebied met onder meer Nul-op-de-Meter woningen en energieneutrale appartementen. Daarnaast komen er allerlei voorzieningen die bijdragen aan een beter klimaat, zoals een duurzame boerderij, ‘Hoeve Wickevoort’, een boerderijwinkel, een pakjeshub bij de toegangen van de wijk, elektrische deelauto’s en -fietsen, eigen Wickevoort’s deelgereedschap en mooie wandelroutes. Ook is er in het plan aandacht voor biodiversiteit door aanplant van bomen, nestvoorzieningen aan de woningen en plekken voor insecten en kleine zoogdieren. Bijzonder is dat Landgoed Wickevoort een eigen beheervereniging heeft, waar alle bewoners lid van zijn. Hierdoor kunnen de bewoners invloed uitoefenen op hun omgeving. Al deze voorzieningen en activiteiten maken, samen met de groene en ruime opzet van het plan en de toekomstbestendige voorzieningen, het landgoed voor bewoners een fijne woon- en leefomgeving.

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl