Eerste woningen opgeleverd in duurzame gebiedsontwikkeling Landgoed Wickevoort te Cruquius, Haarlemmermeer

Eerste woningen opgeleverd in duurzame gebiedsontwikkeling Landgoed Wickevoort te Cruquius, Haarlemmermeer

De eerste door AM ontwikkelde Nul-Op-De-Meter (NOM) (huur)woning van de gebiedsontwikkeling Landgoed Wickevoort in Cruquius is in aanwezigheid van wethouder Jurgen Nobel van de gemeente Haarlemmermeer op feestelijke wijze opgeleverd aan Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer. In totaal zijn er nu 23 van de honderd vrije sector huurwoningen opgeleverd. Landgoed Wickevoort is een gebiedsontwikkeling van AM.

“In Wickevoort zullen de mensen meer mogelijkheden hebben om elkaar te ontmoeten, maar ook om dingen samen te doen”, zegt wethouder Jurgen Nobel. “Op het landgoed komen uiteindelijk zo’n 750 woningen. Dit zijn de eerste. Het is de bedoeling dat straks wonen, werken en creëren hand in hand gaan. We hebben de ambitie om tot 2040 in ieder geval 20.000 en misschien wel 30.000 woningen bij te bouwen. Dat moet ook, want de woningnood is hoog, ook in Haarlemmermeer.”

Bauke Robijn van Pensioenfonds Rail & OV: “Landgoed Wickevoort is een bijzondere ontwikkeling die helemaal past binnen de trend van duurzaam wonen. Met deze prachtige belegging helpen wij enerzijds de druk te verzachten naar grondgebonden huurwoningen in de regio en verduurzamen we anderzijds verder onze woningportefeuille met het toevoegen van deze zogeheten NOM (nul-op-de-meter) woningen.”

Peter Heuvelink van AM: “De oplevering van deze eerste woningen is een mooie mijlpaal voor de gebiedsontwikkeling Landgoed Wickevoort, waar in totaal circa 750 woningen gerealiseerd gaan worden. Mede dankzij de samenwerking met Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer hebben wij de eerste fase tot uitvoer kunnen brengen en kunnen voorzien in de vraag naar duurzame huurwoningen.”

Ontwikkeling in volle gang

De honderd nul-op-de-meterwoningen*, naar een modern ontwerp van VenhoevenCS, zijn de eerste woningen die worden gerealiseerd op Landgoed Wickevoort. De ontwikkeling van het landgoed is in volle gang en op dit moment zijn er eveneens 36 nul-op-de-meter en energieneutrale koopwoningen (deelplan Hagen) als ook 83 sociale huurwoningen voor woningcorporatie Eigen Haard in aanbouw. De realisatie is in handen van BAM Wonen.

Start verkoop volgende fase

De verkoop van de eerstvolgende fase met een verscheidenheid aan woningtypes start naar verwachting aan het einde van dit kwartaal. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.wickevoort.nl.

Gedurfde duurzaamheid en Gelukkig leven op Landgoed Wickevoort

AM ziet het als één van haar kerntaken om duurzaamheid en klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving concreet vorm te geven, zoals bij Landgoed Wickevoort. Dit wordt een duurzaam nieuw woongebied met onder meer Nul-op-de-Meter woningen en energieneutrale appartementen. Daarnaast komen er allerlei voorzieningen die bijdragen aan een beter klimaat, zoals een duurzame boerderij, ‘Hoeve Wickevoort’, een boerderijwinkel, een pakjeshub bij de toegangen van de wijk, elektrische deelauto’s en -fietsen, eigen Wickevoort’s deelgereedschap en mooie wandelroutes. Ook is er in het plan aandacht voor biodiversiteit door aanplant van bomen, nestvoorzieningen aan de woningen en plekken voor insecten en kleine zoogdieren. Bijzonder is dat Landgoed Wickevoort een eigen beheervereniging heeft, waar alle bewoners lid van zijn. Hierdoor kunnen de bewoners invloed uitoefenen op hun omgeving. Al deze voorzieningen en activiteiten maken, samen met de groene en ruime opzet van het plan en de toekomstbestendige voorzieningen, het landgoed voor bewoners een fijne woon- en leefomgeving.

*Een energieneutrale woning wekt de gebouwgebonden energie zelf op. Daar hoort een EPC bij van 0 (=energieneutraal). Een nul-op-de-meter woning wekt zowel de gebouwgebonden energie als de gebruikersgebonden energie zelf op. Over het jaar heen wordt er net zoveel energie opgewekt als dat er gebruikt wordt.

Rate this post

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl