‘Fenixloodsen’ wint Gulden Feniks

‘Fenixloodsen’ wint Gulden Feniks

Fenixloods 2 op Katendrecht heeft de NRP Gulden Feniks 2014 gewonnen, in de categorie ‘low budget, high impact’. De jury koos unaniem voor het project, vanwege de goede energie en de betekenis van de transformatie voor de omgeving. Heijmans transformeert de Fenixloodsen op Katendrecht in Rotterdam tot een culturele, culinaire en commerciële plek met circa 450 appartementen, bijna 20.000 m2 voorzieningen en parkeerplaatsen.

Low budget, high impact

De Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. De jury bracht dit jaar een extra prijscategorie met een bijzonder karakter: low budget, high impact. Deze nieuwe Gulden Feniks prijs wordt door de jury uitgereikt aan een project met een relatief lage investering per vierkante meter.

Impuls voor de wijk

De loods wordt gebruikt als tijdelijke huisvesting voor de circusopleiding van Codarts en Circus Rotjeknor. Voor de loods maakte Van Schagen architecten in opdracht van de gemeente Rotterdam het ontwerp. De loods is als het ware ‘opengebroken’. Het stukje terrein langs de loods en het Deliplein konden hierdoor verder worden ingevuld. Zo krijgt het gebied steeds meer samenhang en levert het een impuls voor de verdere ontwikkeling van Katendrecht.

Circus Rotjeknor en FenixFoodFactory

Circus Rotjeknor begon in 1992 als een klein Rotterdams jeugdcircus. Inmiddels is het circus uitgegroeid tot het op een na grootste jeugdcircus van Nederland. Circus Rotjeknor levert met het circusspel een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. In de Fenixloodsen zijn sindsdien ook vier andere ondernemers neergestreken. Onder de naam FenixFoodFactory geven zij invulling aan het culinaire programma van de Fenixloodsen.

Heijmans ontwikkelt Fenixloodsen

De loodsen bevinden zich aan de voet van de Rijnhavenbrug. Hiermee vormt het een onmisbare schakel tussen het Deliplein en de Wilhelminapier. Heijmans werkt sinds 2006 in opdracht van de gemeente Rotterdam aan de herontwikkeling van de Fenixloodsen. Heijmans verwacht loods 1 medio 2016 op te leveren.

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl