Servatius start met BAM Wonen en Van Wijnen renovatie en nieuwbouw in wijk Mariaberg in Maastricht

Servatius start met BAM Wonen en Van Wijnen renovatie en nieuwbouw in wijk Mariaberg in Maastricht

Servatius gaat samen met bouwpartners BAM Wonen en Van Wijnen aan de slag in de wijk Mariaberg met het verduurzamen en renoveren van 115 woningen en de nieuwbouw van 136 appartementen en 2 woon-werkwoningen. Hiervoor onthulden wethouder Gert-Jan Krabbendam, Frans Fonteijn van BAM Wonen, Patrick Ubags van Van Wijnen en Vivian Eussen van Servatius het bouwdoek aan de Ruttensingel. Gezamenlijk rollen zij de blauwe loper uit voor Ria Mossel, bewoonster van de wijk en tevens lid van het bewonerskrachtenteam.

Fijn wonen aan de Blauwe Loper

Met steun van de provincie Limburg zijn de Gemeente Maastricht en Servatius samen met hun bouwpartners aan de slag in de wijk Mariaberg. Het woongenot wordt verhoogd door nieuwbouw en het verduurzamen en renoveren van woningen. De voor fietsers en voetgangers bestemde Blauwe Loper moet zorgen voor een nieuwe fiets- en wandelverbinding. Zodat de buurten Trichterveld, Mariaberg en Blauwdorp onderling verbonden worden. De Blauwe Loper is tevens een nieuwe verbinding naar de binnenstad. Sociale ontmoeting wordt gestimuleerd met een nieuw buurtpark en een ontmoetingsplek in een van de nieuwbouw woonblokken.

Andy Dritty, gedeputeerde Provincie Limburg: “Het project geeft een forse kwaliteitsimpuls voor de bewoners door nieuwbouw, maar ook door renovatie en verduurzaming van woningen en het creëren van een park en ontmoetingsplek. De Blauwe Loper zelf verbindt daarbij voor fietsers en voetgangers de verschillende delen van de wijk op een logische manier met elkaar én haakt aan op de binnenstad

Gert-Jan Krabbendam, wethouder gemeente Maastricht: “Zo creëren we de ruimte die in deze omgeving gemist wordt. We realiseren samen met de buurtbewoners een groen hart waar kinderen heerlijk kunnen ravotten, wandelaars van het groen kunnen genieten en fietsers zich gemakkelijk en snel door de buurt kunnen bewegen en richting het centrum.”

Verduurzamen en renoveren

In de omgeving van de Gildenweg en Weryweg zorgt BAM Wonen ervoor dat 115 woningen van een energielabel D naar een label A gaan. De woningen worden door de renovatie energiezuiniger, veiliger en comfortabeler. Ook de buitenzijde wordt aangepakt zodat het geheel een mooie uitstraling heeft. De bewoners kunnen straks genieten van hun vernieuwde huis. Door onder andere de isolerende maatregelen gaat het energieverbruik omlaag en dat scheelt de bewoners in de portemonnee.

“Slim en resultaatgericht vormen de basis van onze samenwerking, met de bewoners van Mariaberg uiteraard op de eerste plaats. Waar ik persoonlijk trots op ben is dat we het authentieke beeld van de wijk, samen met Teeken Beckers Architecten hebben weten te behouden door de daken te isoleren van binnenuit. Mariaberg is wat mij betreft weer een voorbeeld van ’verduurzamen doe je samen’, met dank aan Servatius”, aldus Frans Fonteijn, directeur Zuid bij BAM Wonen.

Sloop en nieuwbouw

Van Wijnen start in het najaar met de bouw van 135 huurappartementen, 2 woon-werkwoningen en een maatschappelijke ruimte voor bewoners. De sloop is nagenoeg afgerond waarbij het terrein nu in volle omvang zichtbaar is. Achter de schermen wordt door Jo Janssen Architecten, Laura Piovan en supervisor Frans Ziegler de laatste hand gelegd aan de ontwerpen.

Verwijzing naar de historie

De ingreep in de wijk voelt voor de bewoners van Blauwdorp als het verlies van hun eigen thuis in hun zo bekende en geliefde buurt. De ontwerpers willen een stukje karakter van de buurt en beleving borgen. Door bewaarde historische en kenmerkende elementen uit de wijk, zoals een gevelsteen, in het nieuwe plan terug te laten komen. Ook ‘reuring’ in en rondom het buurtpark draagt bij aan de gewenste en vertrouwde sfeer.

Patrick Ubags, directeur Van Wijnen Sittard: “Wij willen het gevoel van een ‘nieuw’ eigen stekkie in een vertrouwde omgeving maximaal borgen. Wij geloven in dit idee. En dat is voor ons de motivatie om voor zowel oude als nieuwe bewoners een nieuw thuis te bouwen.”

Betrokken bewoners

Bewoners van de wijk zijn actief betrokken bij de invulling van het nieuwe buurtpark. Dit is straks een nieuwe groene plek in het hart van de buurt, waar jong en oud kunnen ontmoeten en ontspannen. Gelegen aan de nieuwe fiets- en wandelverbinding van de Blauwe Loper. Ook is er een wadi voorzien voor de natuurlijke afvoer van het regenwater.

Ria Mossel, buurtbewoner Blauwdorp: “Als bewoner vind ik de Blauwe Loper een mooi project. Toen ik naar Blauwdorp ging verhuizen, kreeg ik opmerkingen uit mijn omgeving dat het een slechte buurt zou zijn. Het imago van de wijk is flink verbeterd dankzij het sociale beleid van Servatius. Overlast wordt beter bestreden en door het opknappen van de woningen wordt het straatbeeld stukken mooier.”

De loper symbolisch uitgerold

Omdat alle partners weten voor wie ze het uiteindelijk doen, rollen zij symbolisch de blauwe loper uit voor alle buurtbewoners. Helaas kunnen zij vanwege de coronamaatregelen hierbij niet aanwezig zijn. Ria vertegenwoordigt de bewoners en heeft de eer de loper als eerste te betreden.

Vivian Eussen, directeur Vastgoed Servatius: “Het mooie van deze ontwikkeling is dat het de karakteristiek van de bestaande wijk zo goed versterkt. Begrijpelijk want het plan is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met de bewoners uit Mariaberg. De architect heeft de inbreng van de bewoners heel goed weten te vertalen naar een mooi ontwerp. Gemeente en Provincie hebben ervoor gezorgd dat er een goede openbare ruimte van formaat gerealiseerd wordt. Die letterlijk lucht geeft aan de wijk. In één zin samengevat: nieuwe woningen met de kracht van de oude wijk.”

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl