Ontwikkeling De Twee Gebroeders in Nieuwerkerk aan den IJssel

Ontwikkeling De Twee Gebroeders in Nieuwerkerk aan den IJssel

Tringelingeling, de telefoontjes van geïnteresseerde Nieuwerkerkers blijven gaan bij de receptie van Stebru. Het is juli 2019 en op de locatie van het nieuwe appartementencomplex De Twee Gebroeders kan Stebru binnen een half jaar starten met sloop en bouwwerkzaamheden. Stebru is er klaar voor en kan niet wachten om de oude Rabobank aan de J.A. Bijerinkstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel eindelijk een nieuw leven te geven. Met de komst van een prachtig gezondheidscentrum en 42 luxe appartementen gaat dit een nieuwe parel zijn in de wijk waar zorg en wonen samenkomen. Precies het concept waar in Nederland een groot tekort aan is. Veel geïnteresseerden vragen; “Waarom is het gebouw nog niet in aanbouw?”

Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we even terug in de tijd. Het is 2017. De oude Rabobank in Nieuwerkerk aan den IJssel is het gesprek van de dag geworden in de omgeving Dorrestein. Dat het getransformeerd zou worden naar een discountsupermarkt, heeft geleid tot veel weerstand in de wijk. Stebru ziet mogelijkheden een kans om die supermarkt te plaatsen op de plek van de wasstraat aan de Europalaan en zo te komen tot een kansrijke ontwikkeling aan de J.A. Beijerinkstraat.

Met gejuich is dit plan van Stebru ontvangen door de Initiatiefgroep Rabobank; een groep actieve omwonenden die zich hebben verenigd in een groep, die de ‘geluiden uit onze achterban van ca. 220 omwonenden uit de nabije omgeving en geïnteresseerden vertolken’ en een lokale supermarkt die de discountsupermarkt liever niet ziet komen. Een gezondheidscentrum met eerstelijns zorgondernemers zou goed passen op de plek, volgens de groep. Om deze functie (en wens) mogelijk te maken, was er één mogelijkheid voor Stebru, namelijk het toevoegen van woningen. In goed en intensief onderling overleg hebben verschillende ontwerpen de revue gepasseerd. Van een woontoren van zes lagen is het uiteindelijke ontwerp vormgegeven in vier bouwlagen. De wensen van de Initiatiefgroep op het gebied van de hoogte, geen dakterrassen, uitstraling van de entrees, onderzoeken omtrent weerkaatsing van de zonnepanelen, de hellingshoek en de balkonafscheidingen, zijn gehonoreerd en aangepast.

Na een officieel akkoord van de Initiatiefgroep op het voorlopig ontwerp (het gebouw met vier verdiepingen), is Stebru in gesprek gebleven met de groep om de aanvullende voorwaarden (o.a. de inrichting van het openbaar gebied en de parkeeroplossing) nader met elkaar te bespreken. Als er uitleg nodig was van een expert op het gebied van bijvoorbeeld parkeren, heeft Stebru dit gefaciliteerd. Ook zijn de parkeermetingen op zaterdag uitgebreid omdat de Initiatiefgroep en lokale supermarkt meer gegevens wilde. Uiteindelijk heeft het meer dan twee jaar geduurd, voordat de omgevingsvergunning en het bestemmingsplan is gepubliceerd (halverwege 2019). Helaas bleken deze gesprekken en uitgebreide participatie niet tot het gezamenlijke doel te leiden: een vlotte doorgang van de procedure.

Na de publicatie zijn er bezwaren gekomen vanuit dezelfde groep uit de omgeving. Uit deze bezwaren blijkt o.a. dat eerdere toezeggingen zijn teruggedraaid. In plaats van het gespiegelde gemeenschappelijke doel, namelijk het voorkomen van de komst van een discountsupermarkt. Nu heeft men bezwaren tegen eerder veronderstelde prachtige en intensief afgestemde ontwikkeling op een plek in de wijk Dorrestein die al jaren leeg staat en leidt tot verloedering.

De gemeente Zuidplas heeft het goed gezien dat door de komst van De Twee Gebroeders een bruisend gezondheidscentrum met lokale huisartsen in combinatie met andere zorgverleners gaat ontstaan. Een aanvulling op het wijkwinkelcentrum Dorrestein. Waardoor de lokale supermarkteigenaar geen grote discounter naast zich krijgt met grote concurrentie, maar zorgt de ontwikkeling juist voor extra klanten.

Ter voorbereiding op de Raadsvergadering is er door Kickstad een onderzoek gedaan naar het draagvlak in de omgeving. Hieruit is gebleken dat de vraag naar appartementen en een zorginstelling groot was. In combinatie met levensloopbestendige appartementen biedt De Twee Gebroeders een plek voor een doelgroep die lastig een woning kan vinden. De Gemeenteraad van Zuidplas stemde unaniem voor de komst van dit gebouw. Zij proberen vanwege de ingebrachte zienswijzen omtrent parkeren, de omgeving tegemoet te komen met het toevoegen van extra parkeerplaatsen ondanks de onderliggende parkeerdrukmetingen die ruim volstaan. Ondanks deze geste vanuit de Gemeente besluiten verschillende leden uit de Initiatiefgroep en de lokale supermarkt alsnog beroep tegen het besluit van de Gemeente aan te tekenen bij de Raad van State.

Jammer dat na al deze inspanningen niet direct kan worden overgegaan tot de bouw van dit mooie complex. Opa, oma, de huisartsen en alle andere enthousiaste bellers moeten nog even wachten. De verwachting is dat einde van dit jaar de zitting van de Raad van State is, waardoor de prognose van de start van de bouwwerkzaamheden in het eerste- of tweede kwartaal van 2022 plaats gaat vinden.

2/5 - (2 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl