AM, VanWonen en Janssen de Jong Bouw starten samenwerking voor Hart van de Waalsprong in Nijmegen
Ontwikkelcombinatie Hart van de Waalsprong (een samenwerking van gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen) heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Janssen de Jong Bouw. Deze overeenkomst betreft de realisatie van 155 woningen en een parkeerhuis in het nieuwe, energieneutrale woon- en winkelcentrum Hart van de Waalsprong in Nijmegen. De realisatie van het parkeerhuis is in handen van zusterbedrijf Hercuton. De bouwopgave omvat de gebouwen Alver (A), Bliek (B) en Crevas (C) aan de Graaf Alardsingel en is verdeeld over vier bouwfasen. Begin mei is de bouw gestart, vanaf het najaar zijn alle vier de bouwfasen in uitvoering.
René Steman, projectdirecteur Hart van de Waalsprong: “Als bewoners en bezoekers van Hart van de Waalsprong straks via de Graaf Alardsingel naar huis of het winkelcentrum gaan, zien zij straks de door Janssen de Jong Bouw gerealiseerde bebouwing. Een divers woningaanbod in een stedelijke architectuur waarmee het gezellige stadje vorm krijgt dat Hart van de Waalsprong gaat worden. Ik heb er alle vertrouwen in dat Janssen de Jong Bouw tijdens het bouwproces en met het resultaat gaat zorgen voor tevreden toekomstige bewoners.”
Fasering
Begin mei is Janssen de Jong Bouw gestart met de bouw van het eerste deel van Bliek, bestaande uit 50 sociale huurappartementen. Nog voor de zomer start de bouw van Crevas, bestaande uit 30 grondgebonden woningen en 30 appartementen, gevolgd door de 37 grondgebonden woningen in Alver. In het najaar start de bouw van het resterende deel van Bliek bestaande uit 8 stadswoningen en het parkeerhuis.
Louis Camps, algemeen directeur cluster Wonen van Janssen de Jong Groep: “Hart van de Waalsprong is een project waarin we kunnen laten zien wat we als Janssen de Jong Bouw in huis hebben. Een goed bouwproces draait om vertrouwen, transparantie en goede communicatie. Door op een dergelijke manier samen te werken wordt het mogelijk om de essentie van Janssen de Jong Bouw, ‘Let’s build happiness’ te creëren. Ik ben trots op hoe de samenwerking met Ontwikkelcombinatie Hart van de Waalsprong en ons zusterbedrijf Hercuton in deze bijzondere tijd is verlopen. ”
Vier architecten
Voor het ontwerp hebben vier architecten getekend: BRINK architecten & stedenbouw b.v., korthielens architecten, Level of Detail Architecten en Monadnock. Iedere architect heeft een duidelijk eigen ontwerp, materiaalkeuze en kleur aan hun deel van het plan gegeven. In de zijgevel van Crevas is straks letterlijk een hart te zien. In de woningen worden daarnaast vogelnestjes, zwaluwkasten en stenen aangebracht waar insecten hun weg kunnen vinden. De woningen aan de Graaf Alardsingel krijgen geluidsarme voorzieningen zoals akoestisch glas en zware akoestische gevelkozijnen.
Duurzaam parkeerhuis
Het parkeerhuis, dat Hercuton voor haar rekening neemt, wordt een transparant en licht gebouw waar men veilig en prettig kan parkeren. Het parkeerhuis heeft een oppervlakte van circa 9.500 m² en biedt plaats aan 306 auto’s. Het wordt zichtbaar duurzaam gebouwd met onder andere een bijzondere pergola met daarop circa 2.200 m² aan PV panelen. Hiermee wordt in de elektriciteit van circa 150 huishoudens voorzien.
Maarten Bakker, algemeen directeur Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep (waar Hercuton onderdeel van is): “Geheel in de geest van onze kernwaarden samen en oplossingsgericht zijn we samen met de opdrachtgever en onze collega’s aan dit prachtige project begonnen. Gezien onze positieve ervaringen in het voortraject hebben wij alle vertrouwen in de realisatie. We kijken uit naar een geweldig eindresultaat.”
Hart van de Waalsprong: divers en energieneutraal wonen en winkelen
Hart van de Waalsprong is een gebiedsontwikkeling van gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen en gebiedsontwikkelaar AM. Het plangebied omvat in totaal zes hectare en biedt ruimte aan 11.900 m² aan centrumfuncties en 500 woningen. Deze worden verdeeld over zeven blokken. De 280 koopwoningen en 220 huurwoningen, waarvan 101 sociale huur en 119 vrije sector huurwoningen, liggen verspreid in de wijk. Ontmoeting is het centrale thema bij de stedenbouwkundige opzet van het centrumgebied. Dat is mogelijk op het centrale plein maar ook in de verschillende ‘pocketparken’ met uiteenlopende recreatiemogelijkheden. De ambitie om hier het eerste energiecentrale winkelcentrum van Nederland te maken wordt zichtbaar in de zonnepanelen en zonnepergola’s, alsmede in de innovatieve wadi’s, openbare tuinen, groene daken en waterpartijen. Verder is er sprake van duurzame mobiliteitsoplossingen. De gezamenlijke elektrische auto’s van We Drive Solar slaan energie op die eventueel ‘s avonds weer gebruikt kan worden. De inwoners kunnen van deze mobiliteitsoplossing gebruik maken.