1.500 woningen op fabrieksterrein Codrico

1.500 woningen op fabrieksterrein Codrico

Het fabrieksterrein van Codrico op Katendrecht in Rotterdam krijgt een metamorfose. De monumentale fabriek wordt gerestaureerd en in de nieuw te bouwen gebouwen en toren (220 meter) komen 1.500 woningen. Verder zijn er plannen voor een Maritiem Centrum dat in de Rijnhaven ligt. Door het verdwijnen van de fabrieksactiviteiten komt er een aaneengesloten wandelroute langs alle kades van de Rijnhaven en wordt recreatie op het water mogelijk.

Woontoren

Naast woningen komen er op het fabrieksterrein Codrico (ongeveer 1,8 hectare) kantoren, winkels, horeca en cultuur. De gemeente Rotterdam en architectenbureau Powerhouse Company hebben daarvoor een stedenbouwkundig plan gemaakt. De herontwikkeling bestaat uit een woontoren (220 meter), een wandblok en een gebouw op het veld naast de fabriek.

De architectuur is geïnspireerd op het industriële erfgoed. Een deel van het fabriekscomplex, namelijk het monumentale gebouw dat rijksmonument is, krijgt een woonfunctie. De markante kubus op het dak die in de avond groen is verlicht, blijft behouden.

Betaalbare woningen

De helft van de woningen wil de gemeente in het betaalbaar segment laten bouwen. Het betaalbaar segment is alles tot een koopprijs van 310.000 euro of maximaal 1.000 euro maandhuur. In het complex is ook ruimte voor 150 woningen in het sociale segment.

Om betaalbaar te kunnen bouwen heeft de gemeente een aanvraag voor de Woningbouwimpuls van 11 miljoen euro ingediend bij het Rijk. Met deze regeling stelt de rijksoverheid een miljard beschikbaar voor de bouw van betaalbare woningen door heel Nederland.

Verplaatsing fabriek

Voor de herontwikkeling van het Codricoterrein is verplaatsing van de fabrieksactiviteiten nodig. Na vertrek van de fabriek zal er veel minder vrachtverkeer op Katendrecht zijn. Dat is goed voor de leefbaarheid van de woonwijk. De fabriek heeft ook vaarrechten in de Rijnhaven. Waar nu nog een derde van het wateroppervlakte van de Rijnhaven gebruikt wordt door de beroepsvaart, is straks wel recreatie op het water mogelijk.

Woningbouwopgave

‘Een belangrijk industrieel erfgoed aan de Rijnhaven krijgt een prachtige nieuwe bestemming’, reageert wethouder Bas Kurvers (Bouwen Wonen). ‘Dit afgesloten fabrieksterrein (circa 1,8 hectare) wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwe levendige Katendrecht. Het plan draagt ook bij aan de grote woningbouwopgave in onze stad. Zo komen er veel nieuwe huizen bij voor de middengroepen die nu moeilijk aan een woning kunnen komen.’

Participatie

De gemeente heeft samen met projectontwikkelaar RED Company en architectenbureau Powerhouse Company een ontwikkelvisie gepresenteerd voor de laatste fabriek in ‘de Pols’ van Katendrecht. Binnenkort begint het participatieproces met de omgeving over de herontwikkeling van het fabrieksterrein van Codrico.

Het fabrieksterrein ligt aan de Rijnhaven waar de gemeente een nieuw stadscentrum maakt. De herontwikkeling van het Codricoterrein is een belangrijke nieuwe stap in deze gebiedsontwikkeling. Door het verhuizen van de fabrieksactiviteiten kunnen Rotterdammers straks langs alle kades van de Rijnhaven flaneren, het zogenaamde Rondje Rijnhaven is dan af. Er komt ook een strand en een drijvend stadspark aan in de Rijnhaven die volgend jaar deels wordt gedempt.

Foto’s: Red Company en Powerhouse Company


in

4.7/5 - (6 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl