BESIX: Start bouw POST Rotterdam

BESIX: Start bouw POST Rotterdam

Omnam Group brengt het voormalige postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam naar de volgende fase van herontwikkeling door deze zomer te starten met de bouw van zijn 155 meter hoge woontoren.

 

Van visie tot realisatie

Doorzetting en probleemoplossend vermogen van Omnam maakt het mogelijk om zeer complexe ontwikkelingen zoals POST Rotterdam te beheren en uit te voeren. De transformatie van POST is een masterclass in herontwikkeling, waarbij elk onderdeel op het juiste moment moet starten en op de juiste plek moet zijn. Voor de uitwerking van de oplossing van deze prachtige uitdaging, heeft Omnam zorgvuldig een team van toonaangevende experts in hun vakgebied geselecteerd, om dit project van visie naar realiteit te brengen.

David Zisser, Oprichter & CEO Omnam Group: “De meest opmerkelijke en unieke ontwikkelingen in de wereld zijn niet de meest voor de hand liggende, maar deze die een visie, drive en een oplossingsgerichte mindset vereisen. POST is daar de perfecte belichaming van. Onder de directe leiding van onze Hoofd Design en Engineering, Idan Sade, heeft het team onvermoeibaar gewerkt met een holistische benadering en met diep respect voor de dynamiek van de stad Rotterdam om het POST project te brengen waar het nu is: een onherroepelijke vergunning, het beste team van experts, de Intercontinental Hotel Group met hun Kimpton merk als hotelexploitant en met Amvest als belangrijke koper van de POST woonappartementen”.

Wethouder Kurvers (Bouwen en Wonen): “Dit ambitieuze plan gaat werkelijkheid worden. Ik ben blij dat de verbouwing en herontwikkeling van Post Rotterdam gaat beginnen na meer dan tien jaar leegstand. Het prachtige monument in het hart van Rotterdam komt weer tot bloei met een hotel, horeca en 305 appartementen. Dat gaat veel levendigheid brengen aan de nieuwe Coolsingel die verandert in een groene stadsboulevard”.

Stadswonen bereikt nieuwe hoogte

De POST-toren bevat in totaal 305 appartementen met 70 verschillende plattegronden en 43 woonetages. Ooms Makelaars en Christies Real Estate zijn vanaf het begin het betrokken geweest bij het project vanwege hun vastgoed expertise en voor de verkoop van de 102 appartementen aan particuliere kopers. Colliers International bracht Amvest aan tafel als koper van 203 appartementen. De vastgoedmarkt in Rotterdam is booming en doet in feite niet onder voor andere grote steden in Europa. Nu is de tijd om één van de weinig resterende appartementen in POST te kopen.

Onherroepelijke vergunning

Drees & Sommer Netherlands is verantwoordelijk voor het project- en procesmanagement. Senior projectmanager Rutger Laurs en managing director Michel de Haan hebben de vergunningaanvraag begeleid en verzorgen het stakeholdermanagement. “Het proces van vergunningverlening heeft veel voeten in de aarde gehad, met een procedure tot aan de Raad van State. Zo’n traject lukt alleen met een goede samenwerking, veel onderzoek en een stevige argumentatie. Uiteindelijk is het ons gelukt alle voorwaarden voor de uitvoering van het plan vervuld te krijgen”, vertelt Rutger Laurs.

“We begeleiden het ontwerpteam en zijn in nauw overleg met Omnam betrokken bij de aanbesteding en contractvorming ten behoeve van de nieuwbouw toren en het door ontwikkelen van het monumentale deel van het project, “vult Michel de Haan aan. “Omnam is een internationale projectontwikkelaar met een indrukwekkend portfolio. Onze kennis van de lokale vastgoedmarkt en de Nederlandse wet- en regelgeving is hier echt van toegevoegde waarde.”

Een nieuwe Joint-Venture

BESIX Nederland en Rizzani de Eccher (Nederlandse vestiging) hebben de handen ineengeslagen in alweer een prestigieus bouwproject, en via hun “The POST Bouw Joint-Venture” zijn ze verheugd om hun stempel te drukken op de skyline van Rotterdam met de nieuwe POST-toren. De twee groepen hebben een bewezen staat van samenwerking en delen dezelfde waarden bij de plan van aanpak van complexe, internationale projecten.

De twee JV-partners brengen hun complementaire expertises in, die samen met hun beheersing van een uitgebreide en gearticuleerde toeleveringsketen de POST-herontwikkeling enorm ten goede zullen komen. De JV is goed uitgerust om hun ervaring en knowhow in te brengen in deze meesterlijke herontwikkeling in het hart van de stad, waar een toren van 155 meter hoog zal oprijzen uit een van de weinige stadsoriëntatiepunten die de Tweede Wereldoorlog ongeschonden hebben doorstaan. De uitdagingen zijn bijzonder groot wat betreft logistiek en het vermijden van verstoring van een van de meest bruisende gebieden van de stad. BESIX Nederland en Rizzani de Eccher Nederland zijn trots om met Omnam en de gemeente Rotterdam samen te werken aan dit project, dat na voltooiing internationale bekendheid zal krijgen en het de (internationale) allure van de stad zal versterken. POST Rotterdam is hét schoolvoorbeeld van de mix van moderne architectuur en vernieuwbouw van monumenten.

De bouw

Zoals de zaken er nu voorstaan, start de bouw in de zomer van 2021. In het tweede kwartaal van 2023 zal de POST-toren met zijn elegante karakter verrijzen vanaf de Coolsingel en duidelijk zichtbaar zijn. De gevel wordt als een tweede huid om het gebouw heen geplaatst met gebruik van hoogwaardige materialen. De Rodezandvleugel maakt plaats voor de nieuwe entree en vormt de plint van de toren. In de huidige staat staat het monumentale postkantoor de Coolsingel niet in verbinding tot de Rodezand, de Stadhuisstraat en de Meent. Om dit te creëren komt de toren als het ware op een 18 meter hoge tafel te staan. De kolommen (tafelpoten) van 2,5 x 2,5 meter zullen de herontwikkelde POST openen naar zijn omgeving en een stedelijke gezelligheid creëren zowel in als rond het gebouw; waar oud, nieuw ontmoet en binnen en buiten naadloos in elkaar over gaan.

Over OMNAM Group

Omnam Group is een baanbrekende wereldwijde vastgoedgroep met een scherpzinnige visie op het vinden en ontwikkelen van iconische vastgoedobjecten in iconische bestemmingen in Europese steden. Omnam creëert zeer gepolijste, design-geleide projecten die de grenzen van innovatie en constructie verleggen om een aanzienlijke toegevoegde waarde te leveren aan lokale gemeenschappen en investeerders. Omnam’s wereldwijde netwerk en lokale aanwezigheid in 9 steden over de hele wereld, versterken de synergie tussen de beste lokale partners en wereldwijde merken. De expertise van de groep ligt in grootschalige ontwikkelingen, waaronder hotels, aparthotels, woningen, gemengde bestemmingen en complexe gebouwtransformaties. Omnam heeft een bewezen trackrecord in het werken met wereldwijde hotelmerken zoals Four Seaons, IHG en Marriott International. Voor meer informatie over Omnam Group, bezoek: www.omnamgroup.com

Over Drees & Sommer

Drees & Sommer is een toonaangevend, internationaal advies- en projectmanagementbureau voor vastgoed. Wij ondersteunen al 50 jaar bedrijven, overheidsinstanties en investeerders in alle aspecten van vastgoed en infrastructuur. Door middel van toekomstgericht advies bieden wij oplossingen voor succesvolle gebouwen, optimaal renderende vastgoedportefeuilles, effectieve infrastructuur en leefbare steden. Drees & Sommer SE ondersteunt met 3.820 medewerkers vanuit wereldwijd 46 locaties – waaronder drie Nederlandse kantoren in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven – klanten in uiteenlopende sectoren. Alle vastgoedgerelateerde diensten van de door partners geleide organisatie houden rekening met zowel economische als ecologische belangen. Wij noemen deze holistische aanpak ‘the blue way’. www.dreso.nl / www.dreso.com

Over The POST Bouw JV

Met de realisatie van De Maastoren, Montevideo en New Orleans op de Kop van Zuid en de Terraced Tower aan de Boompjes heeft BESIX Nederland al een rijke geschiedenis van hoogbouw in Rotterdam. Evenzo staat Rizzani de Eccher bekend om zijn monumentale Y-Towers-project in Amsterdam, dat met zijn twee torens van meer dan 100-meter hoog de skyline van Amsterdam-Noord, aan de overkant van het IJ, zal herdefiniëren. Bovendien is Rizzani de Eccher niet geheel nieuw in de stad Rotterdam: de kabeltrajecten van de meest bepalende bezienswaardigheid van Rotterdam, de Erasmusbrug, dragen het keurmerk van Tensa, een van de dochterondernemingen van Rizzani de Eccher.

Over BESIX Group

BESIX is een toonaangevende Belgische groep, gevestigd in Brussel en actief in 25 landen en op 5 continenten, in de sectoren bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. Actief sinds 1909, tot zijn iconische realisaties behoren de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld, gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en het Grand Egyptian Museum, op het plateau van de piramiden van Gizeh. De engineeringafdeling van de groep stelt BESIX in staat om complexe en unieke projecten uit te voeren, vooral op het vlak van technische en milieuaspecten.

Over Rizzani De Eccher

Rizzani de Eccher is een wereldwijd opererende bouwer met vestigingen in 25 landen, waaronder Nederland, en kan bogen op succesvol uitgevoerde projecten in meer dan 70 landen over de hele wereld. De groep, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1831, is nog steeds eigendom van de familie De Eccher en wordt nu actief geleid door de derde generatie. De groep omvat een aantal werkmaatschappijen die marktleider zijn op het gebied van civiele techniek, de gebouwde omgeving (design & build), de ontwikkeling van infrastructuur en het ontwerp en de fabricage van speciaal bouwmaterieel voor zeer complexe projecten.

Forbes Massie Studio

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl