J.P. van Eesteren viert hoogste punt van Markthal Rotterdam

J.P. van Eesteren viert hoogste punt van Markthal Rotterdam

Een langverwacht moment is bijna daar. In oktober 2014 verrijst aan de Binnenrotte een spectaculaire hoefijzervormige boog; ‘Markthal Rotterdam’. Dit ambitieuze project is ontwikkeld door Provast en wordt gebouwd door J.P. van Eesteren. Vanmiddag vierde J.P. van Eesteren feestelijk het bereiken van het hoogste punt van Markthal Rotterdam met een opvallende Kissing Act. Een immens grote mond steeg op tot maar liefst 40 meter en gaf in de top van de boog een innige felicitatiekus. De markthal is naast een eyecatcher bovendien een primeur: het is de allereerste overdekte food markt van Nederland. De bouw van de zeer complexe boog van de markthal vereist een ingenieus staaltje bouwtechniek. De kenmerkende boog dient niet alleen als overkapping, maar biedt ook plek aan 228 appartementen. Daardoor is dit grootse bouwproject een verrassende combinatie van architectuur, food, shoppen, dineren, werken en leven.

Zo groot als een voetbalveld

Markthal Rotterdam is één van de meest prestigieuze werken waar op dit moment aan wordt gebouwd in Nederland. Provast ontwikkelde midden in het Laurenskwartier -op de plek waar Rotterdam ontstond- de eerste markthal van Nederland. Rotterdam volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Barcelona, Stockholm en Valencia, waar overdekte markthallen al jaren een begrip zijn. De markthal krijgt een vloeroppervlak ter grootte van een voetbalveld, waar 100 ondernemers hun verse producten aanbieden en daarnaast plek is voor restaurants en winkels. In de boog zelf is er ruimte voor 228 luxe huur- en koopappartementen. Het spectaculaire ontwerp is van Winy Maas van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. J.P. van Eesteren startte op 15 oktober 2012 met de bouw van Markthal Rotterdam.

​​​​​​​De uitvoering van Markthal in cijfers

Voor de bouw van de Markthal Rotterdam zijn heel wat materialen nodig, een greep daaruit:

  • 21.000 m3 beton
  • 2.000.000 kg wapening
  • 110.000 m elektriciteitsbuizen
  • 360.000 m elektriciteitsdraad
  • 8.000 schakelaars en wandcontactdozen
  • 2.500 verlichtingsarmaturen
  • 12.500 m riolering
  • 20.000 m waterleiding

Baanbrekende boog

De bogen waarmee Markthal is opgebouwd zijn baanbrekend. Michel Hoogendoorn, projectdirecteur van J.P. van Eesteren, licht de uitvoering toe: ‘‘Omdat de boog niet alleen als overkapping voor de markthal dient, maar ook ruimte biedt voor honderden appartementen werden wij voor de volle 100% aangesproken op onze ervaring met andere uitdagende bouwprojecten. De realisatie van Markthal Rotterdam is ons op het lijf geschreven. Wij breken graag ons hoofd op complexe constructies. De hoefijzervormige boog was er zo eentje. Met Markthal Rotterdam hopen we een uniek Rotterdams icoon te realiseren dat een trekpleister voor de stad wordt.”

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl