Nieuwe bewoners Rotterdamse Lloyd Yard zetten voor het eerst voet aan eigen wal

Nieuwe bewoners Rotterdamse Lloyd Yard zetten voor het eerst voet aan eigen wal

Een groene binnentuin, uitzicht over het water en een oase van rust om te tuinieren, te borrelen of om gewoonweg van de zon te genieten. Midden in de stad, aan de Maas in Rotterdam, verrijst een bijzonder ensemble aan gebouwen. Lloyd Yard bestaat uit 136 nieuwbouwwoningen en 10 zelfbouwkavels. Kondor Wessels Vastgoed, gemeente Rotterdam, Kroon & de Koning en de drie architecten (Paul de Ruiter Architects, WE architecten en landschapsarchitect ZUS) hebben met elkaar op woensdag 27 oktober 2021 feestelijk het startsein gegeven voor de bouw.

Het ontwerp van Lloyd Yard

Lloyd Yard ligt aan de Lloydpier in Rotterdam en bestaat uit zes unieke gebouwen, elk met een bijzonder eigen karakter. De Lloydpier is een uniek gebied. Het wordt omringd door water en heeft een wereldberoemde, industriële historie. Paul de Ruiter Architects en WE architecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de zeven gebouwen. Het ontwerp van Lloyd Yard eert het verleden van de pier en vertaalt de historie naar gebouwen die toekomstbestendig zijn. De grote havenpanden- en loodsen van vroeger, ieder met een eigen gezicht en omvang, maken plaats voor unieke gebouwen in verschillende vormen en stijlen.

Het Maasvenster

Lloyd Yard eert het verleden van de Lloydpier ook met het zogeheten Maasvenster. Een grote gevelopening zorgt voor een bijzondere verbinding tussen de avontuurlijk ontworpen binnenwerf en de Maas. Het riante Maasvenster trekt dan ook de aandacht, waar je al schommelend een weids uitzicht hebt over de Maas. Door het spiegelende plafond heeft elke bewoner zicht op de voorbijvarende schepen. En dat is waar Lloyd Yard voor staat: respect voor het verleden, met de blik gericht op de toekomst.

Duurzaamheid in de stad

De wilde en robuuste binnentuin, de landschappelijke aspecten en de publieke cortenstalen elementen zoals de poorten en de loopbrug zijn aan de hand van landschapsarchitect ZUS ontworpen. In het ontwerp staat een groene en gezonde omgeving voor alle bewoners en gebruikers voorop. Op het dak boven het Maasvenster bevindt zich een collectieve daktuin, waar bewoners groente, fruit en kruiden kunnen verbouwen. Naast het vele groen en de collectieve daktuin is er in het ontwerp ook veel rekening gehouden met circulariteit. Zo zijn er plaatsen beschikbaar voor deelauto’s, en oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Dankzij de unieke samenwerking tussen de drie architecten zijn alle gebouwen met het landschap één geheel geworden.

Lloyd Yard Docks

Naast de 136 nieuwbouwwoningen is er ook ruimte gemaakt voor 10 zelfbouwkavels. Hier kunnen toekomstige bewoners hun droomhuis werkelijkheid maken. En dat midden in de stad. Zelfbouwers met een visie kunnen aan de slag met specialisten op het gebied van ontwerpen, duurzaamheid en materialen om een 100% eigen woning te realiseren. Tien kavels van circa 100 m² bieden ruimte voor huizen met woonoppervlaktes tot boven 200 m² om in te wonen en, als je dat wilt, te werken aan de Maas.

Naar verwachting is de oplevering van Lloyd Yard in het najaar van 2023.

Rate this post

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl