Samen doorbouwen aan betaalbaar wonen in Rotterdam
Al zes jaar op de wachtlijst voor een sociale huurwoning in je eigen wijk. 25 jaar oud en nog geen eigen woonruimte. Een wens om naar een seniorenwoning door te stromen, maar er komt maar niks beschikbaar. Iedere Rotterdammer heeft er mee te maken of kent iemand die klem zit, te lang moet wachten of te veel betaalt. De Rotterdamse woningmarkt zit op slot. Er zijn meer, betere en betaalbaardere woningen nodig. In alle wijken.
Samen met collega-ontwikkelaars en -bouwers, woningcorporaties en beleggers ondertekende Hans Meurs (CEO VORM) namens bouwende projectontwikkelaar VORM het bouwakkoord van gemeente Rotterdam. Voor de realisatie van 3.500 betaalbare woningen, waarvan 65% betaalbaar.
Rotterdam groeit, het aantal Rotterdammers neemt toe, nu én in de toekomst. Naar verwachting komen er de komende jaren 4.000 inwoners per jaar bij. Daarnaast zorgen ontwikkelingen als de stijging van het aantal eenpersoonshuishoudens en de vergrijzing voor een groeiende behoefte aan woningen. Bovendien is er een grote vraag naar betaalbare woningen, terwijl hypotheek- en investeringsrente stijgen en ook de bouwkosten toenemen. Woningen kosten voor projectontwikkelaars meer dan de opbrengst, waardoor projecten niet haalbaar zijn.
3.500 woningen per jaar
Rotterdam wil ervoor zorgen dat haar inwoners in een huis kunnen wonen dat past bij hun behoeften én bij hun inkomen. In het bouwakkoord is een integrale set van 30 maatregelen opgenomen om dit met alle marktpartijen te realiseren. “We gaan dit in Rotterdam samen mét de gemeente, woningbouwcorporaties, beleggers, ontwikkelaars en bouwers doen”, vertelt Hans Meurs, CEO VORM. “Zelfs in deze lastige tijd gaan wij het wél waarmaken. We willen de komende jaren 3.500 woningen per jaar bouwen, waarvan een groot deel betaalbaar.”
Kansen in naoorlogse wijken
VORM ziet veel kansen in naoorlogse wijken. De 104 jaar bestaande organisatie heeft de ambitie om naoorlogse wijken flink te verduurzamen én daar tegelijkertijd meer huizen te creëren. Wij denken dat er in heel Nederland 250.000 woningen zijn toe te voegen aan bestaande wijken en hebben deze plannen onlangs aan minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge gepresenteerd. Ook in Rotterdam! Bijvoorbeeld met de BuurtBoost Optopper, de prefab extra verdieping die wij hebben ontwikkeld en op de naoorlogse flatgebouwen zetten. Plug & play in drie maanden.
In de afgelopen periode heeft gemeente Rotterdam samen met woningbouwcorporaties, beleggers, ontwikkelaars en bouwers in beeld gebracht wat nodig is om door te blijven bouwen, ondanks dreigende tegenwind. De resultaten zijn gebundeld in de notitie: Doorbouw Maatregelen 2023 – 2026.