Vandaag wordt Markthal Rotterdam geopend: de eerste overdekte versmarkt van Nederland

Vandaag wordt Markthal Rotterdam geopend: de eerste overdekte versmarkt van Nederland

Hare Majesteit Koningin Máxima opent vandaag Markthal Rotterdam, een project dat J.P. van Eesteren bouwde in opdracht van ontwikkelaar Provast. Daarna presenteert een vrolijke stoet, de Wereldparade, de vele versproducten en keukens die de Markthal rijk is, met talrijke Rotterdamse artiesten zoals trompettist André Heuvelman. De Markthal is de eerste overdekte versmarkt in Nederland, geïnspireerd op versmarkten in Stockholm, Barcelona en Valencia. Het dak van de Markthal wordt gevormd door een boog waarin zich 228 appartementen bevinden. Onder de Markthal is plaats voor 1.200 parkeerplaatsen. Met deze combinatie van markthal en woningen heeft Rotterdam een wereldprimeur. De bouw van de Markthal, een ontwerp van architectenbureau MVRDV, heeft 5 jaar geduurd. De bovenbouw is gerealiseerd door J.P. van Eesteren en de onderbouw door Mobilis en Martens en Van Oord.

Om 21.00 uur wordt het spectaculaire kunstwerk aan de binnengevel, ontworpen door Arno Coenen en Iris Roskam, geopend met een beamershow van de kunstenaars in samenwerking met Dustin Kershaw.

Unieke architectuur

Het gebouw is door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV ontworpen onder leiding van medeoprichter Winy Maas. De hal bestaat uit een 40 meter hoge boog, hierin bevinden zich 228 appartementen. Het gebouw heeft een open karakter gekregen om veel publiek te trekken. Tegelijkertijd was er de wens om de hal op de kopse kanten af te sluiten om tocht en regen geen kans te geven. Om de afsluiting zo transparant mogelijk te houden, is gekozen voor een kabelnetgevel. Het principe is vergelijkbaar met een tennisracket, waarbij de stalen kabels fungeren als snaren waarop het glas wordt geklemd. Deze kabelnetgevel is de grootste van zijn soort in Europa.

Bijzonder gebouw(d)

Om zo’n bijzonder en groot gebouw (totaal 95.000 m2) in twee jaar te kunnen bouwen koos J.P. van Eesteren ervoor om te ‘tunnelen’. Hiervoor werden zogenaamde tunnelbekistingen gebruikt. Deze werden op hun plaats gezet en volgestort met beton. Elke dag werden er een aantal appartementen gestort. Zo werd bouwlaag na bouwlaag gebouwd. De twee zijkanten van het gebouw moesten echter nog tegen elkaar aankomen … en dat op 35 meter hoogte. Om dit voor elkaar te krijgen werd een unieke, verschuifbare constructie gebouwd met een overspanning van 24 meter, de superondersteunings-constructie. Hierop werd de elfde verdieping gegoten. Deze werd als een soort sluitsteen op de andere verdiepingen geplaatst. Dit precisiewerkje kreeg zelfs een eigen naam: the kissing act.

Kunstwerk van 11.000 m²

Het kunstwerk aan de binnengevel van de boog, Hoorn des Overvloeds, is met 11.000 m² het grootste kunstwerk van Nederland. Het kunstwerk is ontworpen door Arno Coenen en Iris Roskam. Hoorn des Overvloeds bestaat uit levensgrote afbeeldingen van de verse producten die dagelijks in de Markthal te koop zijn. Bezoekers wanen zich onder een kleurrijke hemel van verse groenten, vlees, vis en brood. De bloemen en insecten in het kunstwerk refereren aan de schilderkunst uit de 17de eeuw. Het kunstwerk is met Pixar software tot stand gekomen en op akoestische aluminium platen geprint. De resolutie van het kunstwerk is net zo hoog als die van een tijdschrift. Het geluid van de hal wordt geabsorbeerd door de geperforeerde aluminium platen, hierdoor beschikt de hal over zeer goede akoestische eigenschappen.

Spectaculair wonen

Met de Markthal heeft Rotterdam de primeur van een nieuwe stedelijke typologie, een hybride tussen markthal en woningbouw. Door het toevoegen van appartementen ontstaat een vernieuwend publiek gebouw. In de boog bevinden zich 102 huur- en 126 koopapparte-menten, waaronder 24 penthouses. De woningen variëren van 80 m² tot 300 m², met twee tot vijf kamers. Ieder appartement heeft een schitterend uitzicht. Op de Maas, op de Laurenskerk en via ramen en glazen vloeren op de levendige marktvloer en dat zonder geluids- of geuroverlast. Van de 228 appartementen is 70% binnenkort bewoond: alle huurwoningen zijn verhuurd en er zijn bijna 60 woningen verkocht, waaronder de twee grootste penthouses.

Betrokken partijen

In 2004 vroeg de gemeente Rotterdam een zestal ontwikkelaars via een prijsvraag een concept te maken voor een markthal gecombineerd met woningen. Provast won deze prijsvraag met het nu gerealiseerde concept, waarbij woningen en markthal in één gebouw zijn geïntegreerd. Het ontwerp van architectenbureau MVRDV werd samen met het ontwerpteam bestaande uit INBO architecten, Royal HaskoningDHV, Peutz en Techniplan gerealiseerd. De combinatie Mobilis – Martens en Van Oord heeft voor dit project de parkeergarage gerealiseerd en J.P. van Eesteren de bovenbouw.

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl