VORM dient winnend plan in voor ontwikkeling 167 woningen in Rotterdam

VORM dient winnend plan in voor ontwikkeling 167 woningen in Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft VORM aangewezen als winnaar voor de ontwikkeling van het braakliggende terrein tussen Laan op Zuid en Hilledijk, genaamd Parkstad Blok I. Uit de drie deelnemende partijen is het plan KOER van VORM, V8 Architects, Studio Architectuur MAKEN en LOLA Landscape Architects als beste gekozen. Naar verwachting start VORM in de eerste helft van 2022 met de bouw van een mix van 167 huur – en koopwoningen in het midden- en hoger segment.

Het project KOER kenmerkt zich door duurzame en betaalbare woningen, een grote diversiteit aan voorzieningen, veel groen, natuurinclusief, klaar voor het klimaat en de hoge kwaliteit waarmee het plan een zeer fraaie aanvulling vormt op Afrikaanderwijk en Parkstad. “Deze mooie nieuwe buurt krijgt woningen voor gezinnen en appartementen voor starters en ouderen. Zo kunnen mensen die net zijn afgestudeerd en sociale stijgers blijven wonen in de Afrikaanderwijk waar ze zijn opgegroeid”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Veel mensen met een middeninkomen slagen er nu niet in om een prettige en betaalbare huur- of koopwoning te vinden in Rotterdam. Er is een tekort aan woningen in het midden en hogere segment voor mensen die willen doorstromen naar een ander huis. Dat geldt bijvoorbeeld voor stellen die kinderen krijgen en een huis met buitenruimte zoeken of voor senioren die een appartement met lift willen. KOER biedt ruimte voor een lange wooncarrière.

Inclusief woongebouw met Rotterdams karakter

In KOER gaan 167 huishoudens samenleven in kleine, over­zichtelijke clusters van buren die elkaar kennen. De combinatie van stedelijk wonen in de directe nabijheid van weldadig groen in een collectieve binnentuin, maakt de plek in het bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. In de ‘Grandeur’ aan de Laan op Zuid komen onder andere een mobiliteitshub met diverse vormen van deelmobiliteit, een talenschool waar mensen uit de wijk elkaar helpen, thuiswerkplekken om rustig te werken en in “Villa Residu” hebben bewoners een collectieve klusplek: de ‘Ajetoo’. Hier kunnen zij aan een klusproject werken en gereedschap gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld een kast of tuinmeubel. In KOER is het inclusief wonen met een Rotterdams karakter. Bewoners hebben alle voorzieningen binnen handbereik.

Circulaire comfortabele woningen

KOER is ontworpen vanuit de gedachte om energiegebruik en materiaalgebruik te beperken, maar daarbij geen concessies te doen ten aanzien van het comfort en de gezondheid van bewoners. Zo heeft KOER een flexibel indeelbare draagstructuur uit beton en hout, dat toekomstige aanpassingen eenvoudig maakt. Villa Residu wordt – zoals de naam al impliceert – compleet gebouwd met hergebruikte materialen: 100% circulair. De afweging tussen deze harde en zachte aspecten als comfort, gezondheid, groen en biodiversiteit is op alle schaalniveaus zorgvuldig gemaakt. KOER brengt de verdwenen biotoop uit de tijd dat de plek nog een rangeerterrein was terug op haar daken, biedt in de binnentuin een stukje stadsnatuur en bevat een speciaal ontworpen element dat faciliteert in nestvoorzieningen voor allerlei dieren.

Ontwikkeling Tweebosbuurt: betaalbaar en duurzaam

Het project maakt deel uit van de ontwikkeling Tweebosbuurt en Parkstad, dat de verbinding vormt tussen de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. De Tweebosbuurt is één van de belangrijke projecten in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.

 

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl