VORM realiseert 75 duurzame sociale huurwoningen in Rotterdam IJsselmonde

VORM realiseert 75 duurzame sociale huurwoningen in Rotterdam IJsselmonde

Op maandag 21 september gaven Havensteder, VORM en de gemeente Rotterdam het officiële startsein voor de bouw van nieuwbouwproject Parlando, in de Molièrebuurt in Lombardijen. Havensteder en VORM realiseren met Parlando 15 betaalbare eengezinshuurwoningen met tuin en 60 appartementen in het Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde. Een levendige wijk met alle voorzieningen binnen handbereik. De oplevering staat gepland in de zomer van 2021.

Een krachtiger Rotterdam-Zuid

Het ontwikkelen van de Molièrebuurt is onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ), waarbij het Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie werken aan een gezonde toekomst voor Rotterdam Zuid. Parlando is een van de eerste projecten die na de stikstofcrisis gebouwd wordt, in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). In totaal realiseert VORM 75 woningen, waarvan 60 appartementen in drie blokken en 15 eengezinswoningen. De 15 eengezinswoningen worden VORM 6D Conceptwoningen, met de ‘schil’ (kozijnen, gevel en daken) volgens Architect Groosman. VORM realiseert de woningen in opdracht van Havensteder, samen met Groosman Architecten, adviseur Wolf+Dikken en H.ek.

Henk Rotgans, directeur Onderhoud & Ontwikkeling bij Havensteder: “We maken ons er hard voor ondanks alle ontwikkelingen zoals het coronavirus door te blijven bouwen voor onze (toekomstige) huurders. Met Parlando breiden we onze portefeuille uit met betaalbare én duurzame sociale huurwoningen.” Op de locatie stonden tot 2003 vier gebouwen met portiek-etagewoningen. De toenmalige plannen voor een zorgcomplex waren door de kredietcrisis van de baan.

Klaar voor de toekomst: duurzaam en energiezuinig

Naast de betaalbaarheid van de woningen wordt ook veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van dit project. Logischerwijs worden alle woningen gasloos gerealiseerd. Daarnaast bestaat het installatieconcept uit stadsverwarming, gebalanceerde ventilatie (WTW) en zonnepanelen voor het elektraverbruik van de algemene ruimten en de 15 eengezinswoningen. Alle woningen krijgen energielabel A toegekend, vanwege de hoge prestaties op duurzaamheid.

Henk Rotgans, directeur Onderhoud & Ontwikkeling bij Havensteder: “We maken de woningen in het project Parlando klaar voor de toekomst: duurzaam en energiezuinig. Comfortabel, betaalbaar en duurzaam wonen is een van de randvoorwaarden om het hogere doel van NPRZ – een krachtiger Rotterdam Zuid – te halen. Daar dragen wij met deze buurt aan bij.”

Een aanwinst voor Lombardijen én starters

“Dit is een aanwinst voor Lombardijen’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). “We streven naar een gemengde wijk met verschillende typen woningen. Bewoners van Zuid zoals politieagenten en verplegend personeel moeten een stap kunnen maken naar een grotere woning en senioren uit de wijk moeten kunnen doorstromen naar een appartement. Hun leeggekomen woningen komen dan weer beschikbaar voor andere Rotterdammers zoals starters op de woningmarkt.”

Met betrekking tot de betaalbaarheid van de woningen voegt Marcel Moerenhout, Projectleider Uitvoering bij VORM toe: “Huizen zijn tegenwoordig duur en ingewikkeld. In dit project focussen we op betaalbaarheid van de huurwoningen, waarbij we niet inleveren op de kwaliteit van het te realiseren werk, duurzaamheid, de veiligheid van de werknemers en de tijdelijke gevolgen voor de omgeving. We creëren een duurzame en betaalbare wijk die klaar is voor de toekomst!”

Rate this post

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl