Othene Zuid in Terneuzen: een thuis voor iedereen

Othene Zuid in Terneuzen: een thuis voor iedereen

In Othene Zuid realiseert AM Zeeland een 108 hectare groot uniek woningbouwplan. Ruim 1400 woningen, scholen en winkelvoorzieningen gelegen in een natuurlijke, groene en waterrijke omgeving. Binnenkort is het plan ook achttien huurwoningen rijker. Voor zowel AM Zeeland als de woningcorporatie een unieke, maar ook logische samenwerking. “De behoefte aan huurwoningen op deze plek is er. Dan is het prachtig dat dit samenkomt in het woningbouwplan in Othene Zuid.”

Behoefte aan huurwoningen

Gino van Driessche, directeur AM Zeeland, en Ralph van Dijk, directeur-bestuurder van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, zijn het met elkaar eens: het woningbouwplan in Othene Zuid is bijzonder. “Het gaat bij het ontwikkelen van de wijk niet om stenen stapelen, maar om het creëren van een omgeving waar iedereen zich gelukkig voelt”, aldus Gino. “Voor iedereen biedt dit plan een thuis. We zijn als ontwikkelaar al een tijd bezig om naast koopwoningen ook huurwoningen te realiseren, want er is behoefte aan”, vervolgt Gino. Dat beaamt Ralph. “De achttien sociale huurwoningen voor middeninkomens zijn vooral bedoeld voor één- of tweepersoonshuishoudens. Zoals voor afgestudeerde jongeren, die aan het begin van hun arbeidsloopbaan staan, jongeren die een terugkeer naar Zeeuws-Vlaanderen overwegen en herstarters. Terneuzen ligt centraal en dat maakt het voor deze doelgroep interessant om zich hier te vestigen. Daarnaast leert de ervaring dat door een combinatie van koop- en huurwoningen, er een vitale buurt ontstaat.”

Kwalitatief, duurzaam en betaalbaar

De huurwoningen passen qua uitstraling bij het robuuste, stoere en toegankelijke karakter van het totale woningbouwplan. Gino: “AM Zeeland ontwikkelde het concept van de prefab huurwoningen. Het is voor ons het eerste project waarbij complete woningen zo uit de fabriek op de bouwplaats worden afgeleverd. De insteek was om betaalbare, kwalitatieve en duurzame huurwoningen te ontwikkelen, waarbij het niet zichtbaar is dat het om een prefab woning gaat. Veel tijd en energie staken we met onze in-house architect Marc van Engelen en onze partners De Hoop en Bouwgroep Peters in het realiseerbaar krijgen hiervan. De woningen worden groter dan de gebruikelijke prefab afmetingen en zijn voorzien van de laatste nieuwtjes op het gebied van energiezuinigheid. We zijn trots op het resultaat.” Ralph van Dijk voegt daar nog een voordeel aan toe: “Voor de huurder is het mooi dat zij niet ervaren dat het om een in de fabriek gemaakte woning gaat. Bovendien is het voor ons prettig, dat de woning demontabel is. Dat betekent dat we over 50 jaar desgewenst de woning zouden kunnen verplaatsen. We kunnen daarmee inspelen op de woningbehoefte, die met de tijd aan veranderingen onderhevig is.”

Eerste casco’s op bouwlocatie

De bouw van de woningen startte met de samenstelling van de casco’s in de fabriek van De Hoop (Casco Totaal). Inmiddels zijn de woningen bijna ‘afgebouwd’. Donderdag 29 oktober zijn de casco’s van de eerste vier woningen getransporteerd naar de bouwlocatie. Daar werkt Bouwgroep Peters de laatste werkzaamheden verder af. Als alles volgens planning verloopt, zijn de laatste woningen in april 2021 klaar.

Samenwerking

De samenwerking tussen AM Zeeland en Woongoed Zeeuws-Vlaanderen bevalt beide heren goed. Ralph: “AM Zeeland liet ons tijdens een ander gesprek de maquette zien van het woningbouwplan in Othene Zuid. En zo ging het balletje rollen. In overleg met de gemeente Terneuzen zijn we de samenwerking aangegaan. Niet eerder ontwikkelden wij huurwoningen in de stad Terneuzen. Door de samenwerking wordt ons woningaanbod meer divers en verspreid over meerdere kernen in Zeeuws-Vlaanderen. Zo kunnen we een nog bredere doelgroep bedienen. Daarnaast sluit het beeld dat AM Zeeland heeft van duurzaamheid, aan op onze visie. Het is voor ons, als maatschappelijk betrokken organisatie, geen keuze meer om energieneutraal en aardgasvrij te bouwen. Het is een kwestie van moeten. In 2050 willen we onze totale woningvoorraad CO2-neutraal hebben, daar draagt dit project aan bij.” Ook Gino benadrukt de prettige samenwerking. “Het is voor ons de eerste keer dat we prefab huurwoningen realiseren. Dan is het prettig dat een partij als Woongoed Zeeuws-Vlaanderen kennis heeft van dit gebied en de markt.”

5/5 - (1 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl