AM wint selectie Leeuwesteyn in Utrecht met circulair plan voor betaalbare woningen
De gemeente Utrecht heeft gebiedsontwikkelaar AM geselecteerd voor kavel 13a Leeuwesteyn, een nieuwe woonbuurt aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het winnende plan ‘De Omloop’ betreft een stadsbouwblok dat bestaat uit 44 koopwoningen, waarvan 60% bestemd is voor het betaalbare segment namelijk voor starters en startende gezinnen. De overige koopwoningen zijn vrije sector woningen. Centraal in het plan staat de gemeenschappelijke binnentuin die bewoners stimuleert tot het verblijven in de buitenlucht, tuinieren en ontmoeten. De naam van het plan De Omloop verwijst verder naar de gesloten waterkringloop en het sterk circulaire karakter van de woningen. De parkeerplaatsen komen onder de woningen.
Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn): “Dit plan is een mooi voorbeeld van hoe wij ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’ in Utrecht in de praktijk willen brengen. Een woonbuurt waar expliciet aandacht is voor circulariteit en de groene leefomgeving van de nieuwe bewoners. Bovendien bestaat 60 procent uit betaalbare koopwoningen, die geschikt kunnen zijn voor starters.”
Marien Kleinjan, directeur Ontwikkeling AM Midden: ‘In ons plan voor De Omloop zetten we samen met onze partners een mooie stap vooruit op het gebied van circulair ontwikkelen. Door de variatie in woningtypologie en prijsklasse leveren we tevens een bijdrage aan de inclusieve woonwijk Leeuwesteyn.’
Vooruitstrevend circulair karakter
Het plan is vernieuwend vanwege het vergaande circulaire karakter ervan. Door de slimme inrichting van de gemeenschappelijke groene binnentuin past De Omloop zich aan de verschillende weersomstandigheden aan. Zo heeft het plan een gesloten waterkringloop, die wateroverlast tijdens piekbuien voorkomt. Er is een zogenoemde wadi die bij piekbuien vol kan lopen en het water vasthoudt. De paden in het plan zijn water doorlaatbaar, evenals de verharde oppervlaktes in de privétuinen van toekomstige bewoners.
Tussen de woningen komt in de buitenlucht een glazen kas van hergebruikt materiaal, die te gebruiken is door toekomstige bewoners voor urban farming, ontmoeten en het opslaan van bijvoorbeeld tuingereedschap. De groene binnentuin, ontworpen door Deltavormgroep, is tenslotte biodivers met insectenvriendelijke beplanting, plantensoorten van de Utrechtse soortenlijst en een bijenwand. Daarnaast is er aandacht voor ecologisch beheer van de tuin. Om het leefklimaat van de binnentuin zo goed mogelijk te maken, is er gekozen om de binnengevels van alle woningen in hout uit te voeren.
Ook zijn de tien modulaire houtbouwwoningen vernieuwend, die AM samen met Koopmans Bouw en haar Utrechtse partner Sustainer Homes gaat realiseren. Deze woningen zijn koploper in circulair bouwen. Deze circulariteit wordt gerealiseerd door gebruik te maken van natuurlijke bronnen (bomen), waarbij verder geen vervuilende materialen worden gebruikt.
De seriematige ontwikkelde houtbouwwoningen presteren uitmuntend op het gebied van de Building Circularity Index (BCI© van 83%). Dit is een wetenschappelijke index die de mate van circulariteit uitdrukt en onder meer de mate waarin het gebouw demontabel is en de herbruikbaarheid van de toegepaste materialen.
Met De Omloop geeft AM invulling aan haar kernthema ‘Gedurfde duurzaamheid’. Het centrale doel is om de negatieve impact op het klimaat van onze woon- en werkgebieden tot een minimum te reduceren én deze toekomstbestendig te maken.
Architectuur: Art Deco
Het plan De Omloop is ontworpen door architectenbureau MEESVISSER uit Amsterdam. Het bureau heeft ervoor gezorgd dat de architectuur en detaillering van de Omloop goed past in de voor de woonbuurt Leeuwesteyn kenmerkende vormgeving, namelijk de Art Deco stijl. Deze stijlelementen zijn ook terug te vinden in de omliggende bouwplannen. Leeuwesteyn is een nieuwe woonbuurt aan de westkant van het Amsterdam-Rijnkanaal. De wijk grenst aan Leidsche Rijn Centrum en Hoge Weide en ligt naast de Dafne Schippersbrug.