DeBuurt maakt transformatie van Utrechtse wijk Overvecht zichtbaar
Met de feestelijke opening van drie nieuwe woongebouwen geeft DeBuurt vandaag invulling aan de transformatieplannen van de gemeente Utrecht in de wijkaanpak “Samen voor Overvecht”. Een gemêleerd woningaanbod is daarbij één van de speerpunten. Met DeBuurt in het centrum van Overvecht levert gebiedsontwikkelaar AM een inclusief woonconcept op. Met een mix aan functies en bewoners in een combinatie van middenhuur, vrije sectorhuurwoningen en diverse zorgwoningen.
De drie gebouwen vormen samen DeBuurt. Ze bieden ruimte aan zo’n 343 zeer energiezuinige huurwoningen uiteenlopend van 40 m² tot 120 m². Door een grote diversiteit aan woningtypes in het woonprogramma, speelt het ontwerp van DeBuurt in op de woonwensen van verschillende doelgroepen. Alle appartementen zijn inmiddels verhuurd. Pensioenbelegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft namens haar klanten twee gebouwen gekocht. Stienstra is eigenaar van het derde gebouw. De woningen zijn ontworpen door Paul de Ruiter Architects en NL Architects en worden gebouwd door BAM Wonen. Flux landscape architecture heeft voor de binnentuinen en openbare ruimte rondom DeBuurt getekend.
Inclusief, duurzaam en gezond
De sociale cohesie binnen de wijk en gezondheid van bewoners van Overvecht wordt versterkt met de bijdrage van DeBuurt. De gebiedsontwikkeling van DeBuurt geeft mensen een plek om fijn te wonen, te werken, bij elkaar te komen en zich te ontwikkelen. De Superplint is daarin een belangrijk onderdeel. Hier is ruimte voor werkplekken waar in samenwerking met Utrechtse bedrijven de ruimte wordt geboden aan mensen uit de buurt, de wijk en de stad om zichzelf te ontwikkelen en samen een inclusieve buurt te vormen. Een creatieve, innovatieve en sociaal maatschappelijke invulling waar ieders talenten en kansen worden gezien, ontplooid en ingezet. Daarnaast zijn er zorgfuncties, zoals een tandartsenpraktijk.
In het naastgelegen gebouw in DeBuurt is er een sportschool exclusief voor vrouwen, senioren, sporters en kinderen met een beperking. Aangrenzend is er een koffiecorner geopend. Verder omvat het project een openbare parkstrook en een grote centrale hal die straks ruimte biedt aan uiteenlopende activiteiten. Dit wordt straks een belangrijke ontmoetingsplek voor bewoners van DeBuurt, de wijk Overvecht en smaakmakers uit andere delen van Utrecht.
In de gebouwen bevinden zich zorgwoningen voor verschillende doelgroepen. Enerzijds wordt zorg geboden in de vorm van woongroepen. Anderzijds biedt Stichting Veste begeleid wonen voor bijzondere doelgroepen.
Ook op het gebied van duurzaamheid geeft DeBuurt een impuls aan Overvecht. Alle appartementen zijn zeer energiezuinig, dankzij een collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) gekoppeld aan zonnepanelen op de daken en individuele warmtepompen. Dat resulteert in een EPC-norm van -0,02 en een GPR van 8,50. De bewoners van DeBuurt zien dit terug in een comfortabele woning met een aangenaam en gezond binnenklimaat en een lage energierekening.
Bario, Birim en Blend
DeBuurt is een smeltkroes van bewoners en ondernemers van alle leeftijden en uit alle windrichtingen en culturen. Dit zie je terug in de naamgeving van de drie gebouwen. Bario is Papiaments voor buurt, Birim komt uit het Turks en betekent eenheid en de naam Blend staat voor het ‘mengen’ van de mensen die samen DeBuurt vormen.
Aantrekkelijke leefomgeving met gelijke kansen voor iedereen
In de wijkaanpak Samen voor Overvecht werkt de gemeente Utrecht samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke partners aan een aantrekkelijke leefomgeving met gelijke kansen voor iedereen.
Wethouder Kees Diepeveen (Wonen, Overvecht): “Utrecht, en zeker ook Overvecht heeft een knellend tekort aan woningen voor mensen met een middeninkomen. Daarom is de komst van DeBuurt een belangrijke aanwinst voor de wijk en voor de stad. Ik verwacht bovendien dat de gebouwen van De Buurt met hun verschillende functies een echte buurt zullen vormen waarin Overvechters plezierig wonen en werken.”
Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling): “DeBuurt is een mooi voorbeeld hoe we in de groeiende stad leegkomende bedrijventerreinen om kunnen vormen tot een mooie woon-, leef- en werkplek. Hiermee krijgt het centrum van Overvecht een enorme impuls en wordt het nog méér het hart van de wijk. Overvechters vinden hier alles wat ze in het dagelijkse leven nodig hebben; goed bereikbaar en ‘tien minuten van huis’.”
Marco van den Berg, manager wijkaanpak Samen voor Overvecht van de gemeente Utrecht: “Uiteindelijk moet Overvecht in alle opzichten een mooiere wijk worden. Er zit kwetsbaarheid in de wijk, maar ook heel veel kracht. En daar gaan we mee aan de slag. De opbouw en het mozaïek aan functies dat samenkomt in DeBuurt is een mooie afspiegeling van de transformatie die wij met de wijk Overvecht voor ogen hebben. Hier komen straks oud en jong, huidige bewoners en nieuwe bewoners, kunst, cultuur en horeca bij elkaar om vorm te geven aan het nieuwe Overvecht.”
Hugo Nijhoff, Ontwikkelingsmanager AM: “DeBuurt is een eerste en betekenisvolle stap in de transformatie van het centrumkwadrant in Overvecht. Hier vinden ruim 340 huishoudens een nieuw duurzaam thuis. Met DeBuurt geven we als stad- en gebiedmaker invulling aan onze maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid, inclusieve stad en gelukkig leven: een stad voor iedereen waar het talent van Overvecht elkaar ontmoet en zich kan ontwikkelen.”