Groen licht voor De Zaanse Helden in Zaandam

Groen licht voor De Zaanse Helden in Zaandam

De plannen van de hand van Havermans Hielkema Architecten lagen er al even. Maar vanaf nu kunnen Stebru en Impact Vastgoed officieel van start met de bouw van negen woontorens en 1350 m2 commerciële ruimte in het stationsgebied van Zaanstad. Afgelopen woensdag gaf de Raad van State een onherroepelijke omgevingsvergunning af voor nieuwbouwproject De Zaanse Helden.

Samen met Burano, het naastgelegen complex met levensloopbestendige woningen dat momenteel in aanbouw is, is het startschot gegeven voor een gloednieuwe woonwijk in de Zaanse klei. Waar ooit molens stonden, verrijzen onder de rook van Amsterdam de komende jaren zo’n 750 duurzame aardgasvrije woningen.

De Zaanse Helden bieden straks ruimte aan 607 nieuwbouwwoningen, waarvan 88 bestemd voor de verkoop, 163 sociale huur- en 356 vrije sector huurwoningen. Kortom een woning voor iedereen.

“Een monsterklus, waarbij het vertrouwen van investeerders Altera Vastgoed en woningbouwcorporatie Parteon onontbeerlijk is geweest”, aldus Robert Steenbrugge directeur Stebru. “Zij kochten de woontorens bestemd voor de verhuur waarmee de afzet van een groot deel van de 85.000 m2 gezekerd was. “Zonder deze investeerders waren de nieuwbouwplannen nooit van de grond gekomen”, aldus Philip van der Ent directeur Impact Vastgoed.”

Inspiratiebron voor de Zaanse Helden is ‘De Held Jozua’. Een 300 jaar oude, maar nog altijd draaiende paltrokhoutzaagmolen, pal tegenover de locatie. De Held Jozua, eveneens aangekocht door de ontwikkelcombinatie Stebru/Impact Vastgoed, heeft een prominente plek gekregen in het ontwerp. Vrijwel alle woontorens kijken straks uit op de laatste bijzondere molen die nog in het gebied aanwezig is en het zijn identiteit geeft. De Zaanse Helden zijn dan ook een eerbetoon aan de rijke historie van de Zaanstreek. Zo wordt iedere toren vernoemd naar een molen die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Zaanstad.

Opvallend is verder dat Zaanstad zich op termijn kan verheugen op een weelderig daklandschap. Daarvoor hebben Stebru en Impact Vastgoed de hulp ingeroepen van LOLA Landscape Architects en Deltavormgroep als dé specialisten in het ontwerpen van natuurinclusieve daklandschappen.

Zowel bewoners als bezoekers van de Zaanse Helden en Burano kunnen straks een wandeling maken door het daklandschap. Tevens is het daklandschap met een brug verbonden met het bestaande groene molenpark en wordt zo een volwaardige verblijfsruimte gecreëerd. De daktuin is de verbindende schakel tussen de verschillende woongebouwen en de omliggende buurt en stimuleert ontmoetingen tussen de verschillende doelgroepen.

Verder is duurzaamheid een belangrijk speerpunt in het project. Nog los van de klimaatadaptieve daktuin – die ruimte biedt aan allerlei inheemse planten en dieren – worden alle nieuwbouwwoningen met een EPC van 0,2 opgeleverd en voorzien van een hypermodern warmte- en koudeopslagsysteem.

3.6/5 - (9 stemmen)
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl