VORM is terug in de stad waar het gebeurt: Rotterdam #bouwenbouwenbouwen #makeithappen

VORM is terug in de stad waar het gebeurt: Rotterdam #bouwenbouwenbouwen #makeithappen

Op maandag 17 augustus nam VORM haar intrek in het gerenoveerde en verduurzaamde voormalige poortgebouw De Nieuwe Maaskant in de Rotterdamse Schiehaven. De landelijke projectontwikkelaar en bouwer koos bewust niet voor nieuwbouw: “Als er geschikte panden zijn om in te gaan zitten, dan kiezen wij niet voor de makkelijke weg om een nieuw gebouw neer te zetten,” vertelt Daan van der VORM, Directeur eigenaar VORM. “Hadden we makkelijk kunnen doen, maar bij VORM is het niet zo dat we voor de makkelijke weg kiezen.”

VORM koos bewust voor bestaande bouw en kwam na een zoektocht van enkele jaren uit bij De Nieuwe Maaskant in de Rotterdamse haven. Inmiddels is het gebouw zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht, verduurzaamd en voorzien van innovaties.

Unieke innovatieve staalconstructie

Op 16 juni jl. takelde de ontwikkelaar nog een vierde verdieping op het monumentale pand. De Nieuwe Maaskant stamt uit een periode (1958) waarin materiaal schaars was en er zo licht mogelijk werd gebouwd. Het gewicht van een extra verdieping kan het pand niet dragen. Met het team bestaande uit o.a. specialisten op het gebied van renovatie en duurzaamheid, Architektencombinatie Bos Hofman, de Kok Staalbouw en VOCON is een unieke staalconstructie ontworpen, rustend op vier kolommen die het gewicht dragen.

Nieuwe functie

VORM geeft het voormalige poortgebouw een nieuwe functie en hiermee een nieuwe toekomst. “Met deze renovatie en transformatie van dit bijzondere historische pand geven we antwoord op de vraag vanuit de markt”, stelt Hans Meurs, Algemeen Directeur bij VORM. ”voor ons nieuwe kantoor zagen wij af van nieuwbouw, door eerst te kijken naar bestaande bouw. Kan niet, bestaat niet bij VORM”. Met de transformatie creëert VORM een combinatie van oud en nieuw.

Circulair bouwen als uitgangspunt

Circulair bouwen was een voorwaarde voor de herontwikkeling van De Nieuwe Maaskant. De vierde verdieping is volledig remontabel. Tevens is het pand verwerkt in BIM, inclusief de toewijzing van materialen. Na oplevering wordt het pand in Madaster ingeladen en kent VORM het pand een materialenpaspoort toe. De transformatie is een mooi voorbeeld van duurzaam ontwikkelen. “Een groen, gasloos en gezond gebouw wat uitnodigt om samen te werken aan de mooie projecten die we als VORM doen, wat wil je nog meer”, vertelt Norbert Schotte, Innovatiemanager bij VORM. “De optopping was een spektakel om te zien, maar het feit dat deze remontabel is ontworpen is een goed voorbeeld van circulariteit. VORM staat immers voor ‘Een duurzaam Nederland met een Thuis voor Iedereen’, dan moet ons kantoor ook duurzaam zijn!” vult Schotte aan.

Sociale duurzaamheid

In het VORM café worden cateringmedewerkers ingezet met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast staan de innovaties en toepassingen in het nieuwe kantoorpand ten dienste aan de gebruikers: de medewerkers van VORM. Ontmoetingen worden actief gefaciliteerd met het VORM café en het stad- en landconcept. Er is veel aandacht voor de gezondheid en welzijn. Met het splinternieuw circulaire ModuFy klimaatconcept van Croonwolters&Dros en BR controls sensoren waarmee kwantitatieve data wordt verzameld over het klimaat, wordt geïnvesteerd in medewerkerstevredenheid, productiviteit en een laag ziekteverzuim. “Met de inrichting van ons nieuwe kantoor zorgen we ervoor dat VORM-ers elkaar vaker ontmoeten dan voorheen”, vertelt Marco Dirkse, HR Manager bij VORM. “Dat maakt dat we niet alleen het beste uit onszelf halen, maar ook uit elkaar. Zo geven we onze kernwaarde ‘winnen als team’ een enorme impuls!”

Betekenis voor Rotterdam

Betaalbare en duurzame woningen, hittestress in de steden, wateroverlast, gezond en veilig wonen, voldoende diversiteit op buurtniveau, voorzieningen dichtbij wonen en werken, ouderen die ook wanneer zij onzelfstandig worden toch in hun buurt kunnen blijven wonen. Dit zijn zomaar een aantal wensen waar VORM een belangrijke bijdrage aan wil leveren. Ook in Rotterdam. VORM wil samen met Rotterdam, Rotterdam maken.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl