Nieuw taxatierapport aangekondigd: taxatiebranche werkt samen aan kwaliteitsverbetering woningtaxaties

Nieuw taxatierapport aangekondigd: taxatiebranche werkt samen aan kwaliteitsverbetering woningtaxaties

De taxatiebranche en geldverstrekkers slaan hun handen ineen om de kwaliteit van woningtaxaties naar een hoger niveau te tillen. Dit naar aanleiding van de wens vanuit diverse marktpartijen. Centraal in de kwaliteitsverbetering staat een nieuw model taxatierapport Wonen, dat onder leiding van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) tot stand kwam. Voor zowel consumenten als geldverstrekkers biedt het vernieuwde model taxatierapport op verschillende vlakken meerwaarde. Woningtaxateurs gaan vanaf 1 juli 2021 met het nieuwe model werken.

Inzicht in kosten verduurzaming

In het nieuwe rapport is meer aandacht voor duurzaamheid en de bouwkundige staat van de woning. Het taxatierapport vervangt niet de bestaande bouwkundige keuring. Consumenten krijgen wel een indicatie van de bijkomende kosten en risico’s op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblematiek en overige bouwkundige gebreken van de woning. Ook kunnen zij nagaan in hoeverre de woning voldoet aan de eisen die het klimaatakkoord voor de toekomst stelt.

Het nieuwe modeltaxatierapport maakt daarnaast verdiepingsslagen, onder meer voor de onderbouwing van de waarde, erfpacht en de Vereniging van Eigenaars. Voor geldverstrekkers is de indicatie van bijkomende kosten waardevol. Zij kunnen bij het verstrekken van de hypotheek nagaan of aan alle voorwaarden wordt voldaan en zij krijgen zo beter inzicht in mogelijke financiële risico’s. Bovendien kunnen zij meer maatwerk leveren met een op de consument én woning toegespitst financieringsplaatje.

Lekker leesbaar

Het modeltaxatierapport werd niet alleen inhoudelijk opgewaardeerd, ook de leesbaarheid is sterk verbeterd. De teksten zijn in begrijpelijke taal geschreven, zodat consumenten het rapport eenvoudiger kunnen interpreteren.

Intensieve opleiding voor woningtaxateurs

Om deze kwaliteitsslag te kunnen maken, gelden er aanvullende opleidingsvereisten voor woningtaxateurs. Voordat zij met het nieuwe model aan de slag mogen, doen ze een intensieve opleiding met afsluitende toets. Taxateurs kunnen alleen deelnemen aan het examen als zij voldoen aan de vereisten van NRVT, op het gebied van permanente educatie en praktijkervaring. Daarnaast ondergaan alle woningtaxateurs de komende 3-5 jaar een mondeling assessment, waarmee de praktijk getoetst wordt. Zo bewijzen zij – opnieuw – hun vakbekwaamheid in het taxeren en in het werken met het nieuwe modeltaxatierapport.

Samenwerking taxatiebranche

NRVT ontwikkelde het nieuwe model in samenwerking met NVM, Vastgoedpro, VBO, NHG, NWWI, De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Stichting Opmaat. Op dit moment worden de taxateurs opgeleid en wordt de validatie- en taxatiesoftware ingericht. Per 1 juli 2021 nemen woningtaxateurs het verbeterde model in gebruik.

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl