Heijmans ONE: we come one!

Heijmans ONE: we come one!

De stedelijke woningmarkten zitten op slot voor jonge eenpersoonshuishoudens. In mijn vorige blog heb ik mensen al opgeroepen tot meedenken over de Net-Niet generatie. Nu hebben we een oplossing bedacht: Heijmans ONE. Het eenpersoons verplaatsbare huis voor deze jonge ambitieuze doelgroep. ONE verbindt tijdelijk huren en tijdelijk locatiegebruik van braakliggende gronden in de stad. Met Heijmans ONE gaan we nu naar buiten. Op korte termijn zijn de eerste prototypes gereed.

Pauzelandschappen

Ik heb ze in mijn vriendenkring en hun verhalen zijn schrijnend. ‘Ik ging kijken naar een zolderkamer van € 700 per maand: waren er 80 gegadigden. Mijn pleidooi moest ik schrijven op een genummerde kaart, waarna ik met dit nummer op de foto moest!’ Een andere vriendin plaatste laatst haar kamer (16 m2 voor € 850 per maand) op Facebook, omdat zij met een vriendin ging verhuizen naar een appartement voor hen samen (€ 2.000 huur per maand). De Facebook-post leverde binnen vier uur 29 geïnteresseerden op… En dan heb ik het hier niet over studenten, maar over vrienden en vriendinnen van eind 20, begin 30: afgestudeerd en met een succesvolle carrière in het vooruitzicht. Tegelijkertijd zijn er centraal gelegen gebieden in de stad waar nu niks mee gebeurt: ‘pauzelandschappen’ die wachten op hun nieuwe bestemming. Tijdelijk gebruik is interessant, maar kunnen we hier en passant ook de ‘net-niet generatie’ helpen? De centraal gelegen plekken in de stad zijn er, de jonge singles zijn enthousiast en hun aantal groeit alleen maar verder door: tot 2050 komen er nog 200.000 bij.

Verplaatsbaar, voor één persoon

De net-niet generatie is ambitieus en wil na jaren in een studentenhuis nu een stap maken naar een eigen huis. Een huis met een tuin komt later, nu willen ze lopend of fietsend de stad in, met vrienden en voorzieningen om de hoek. Een huis waar je trots op kan zijn, ook al woon je er maar tijdelijk. Vanuit het tijdelijk gebruik van braakliggende gebieden komt daar een eis bij: het huis moet gemakkelijk verplaatsbaar zijn, zodat het op meerdere plekken te gebruiken is. Met een maximale huurprijs van circa 700 euro per maand als randvoorwaarde, want wonen mag niet ten koste gaan van andere leuke dingen in het leven, gingen wij in één team (ontwikkeling, ontwerp, bouw, regelgeving) en met een aantal co-makers aan de slag.

‘Klaar voor de markt….af!

Het idee kreeg snel vorm: Heijmans ONE, het verplaatsbare huis voor eenpersoonshuishoudens. Gebouwd met mooie, duurzame materialen, veel binnenhoogte en een eigen terras. Bedoeld voor één persoon, maar met genoeg ruimte voor logees en een tweepersoonsbed. ONE is door prefabricage snel te realiseren en kan, na de start van de definitieve bouw, weer eenvoudig elders worden geplaatst. Zo wordt tijdelijk gebruik toch weer heel duurzaam. Met deze combinatie van kleinschalige maakbaarheid en Hollandse ondernemersgeest willen we de stad vooruit trekken.

Sinds ik het huis aan mijn vrienden heb laten zien, krijg ik telkens de vraag: ‘Wanneer kunnen we er nou in?’ Ook enkele gemeenten, corporaties en beleggers die we onze oplossing hebben voorgelegd zien goede mogelijkheden voor ONE. In de Tweede Kamer klonk recent de roep om ‘starterscontracten’: maak het mogelijk om jongeren die het ouderlijk huis of studentenwoning verlaten een tijdelijk starterscontract voor een huurwoning aan te bieden. De gemeenten Amsterdam en Utrecht zien hier veel in. Ook de Rabobank signaleert de urgentie en ziet kansen voor tijdelijke huisvesting. Maar, creatief met de vraag uit de markt omgaan is één, een concept voor verplaatsbare eenpersoonswoningen succesvol in die markt zetten is twee.

Met deze combinatie van kleinschalige maakbaarheid en Hollandse ondernemersgeest willen we de stad vooruit trekken.
Daarom mijn oproep aan partijen binnen en buiten de sector om mee te doen! We zijn op zoek naar investeerders, innovatieve woningbeleggers, of misschien wel partijen die ervaring hebben met andere verdienmodellen als lease, crowdfunding of coöperaties? Niet in de laatste plaats willen we in gesprek met de Rijksoverheid over het vormgeven van tijdelijke huurcontracten. Maar ook gemeenten kunnen helpen door creatief met de bestaande kaders om te gaan. Pas bijvoorbeeld de leegstandswet toe op Heijmans ONE. Dan kunnen we wel tijdelijke huurovereenkomsten afsluiten. Geef met een reguliere procedure een vergunning voor plaatsing van de huizen; dat scheelt weer 12 weken.

Heijmans ONE is in zijn huidige ontwerp al erg duurzaam, maar onze droom is om de huizen uiteindelijk energieleverend, Cradle to Cradle en zelfvoorzienend te maken. Heijmans legt nog voor de zomer de laatste hand aan de eerste huizen, die we op het terrein van SPARK in Rosmalen zullen plaatsen. De eerste twee huizen dienen als prototype voor nieuwe toepassingen die helpen deze droom waar te maken. Welke creatieve geesten denken met ons mee?

Rate this post

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl