Vastgoed Belang over wetsvoorstel betaalbare huur

Vastgoed Belang over wetsvoorstel betaalbare huur

De vereniging van particuliere vastgoedbeleggers, Vastgoed Belang, heeft kennisgenomen van het conceptwetsvoorstel voor de regulering van de middenhuur. Het uitgangspunt van dit wetsvoorstel, betaalbare woonruimte voor middengroepen, wordt door onze leden onderschreven.

Ook Vastgoed Belang en het Platform Professioneel Vastgoed willen zich inzetten voor het realiseren van meer woningen. Eerder hebben we daartoe een plan gepresenteerd voor 10.000 woningen. Echter, om te investeren – zoals de minister ook graag wil – is wel rendement nodig. De minister kijkt daarbij vooral naar de institutionele beleggers, maar lijkt uit het oog te verliezen dat de particuliere beleggers 800.000 woningen vertegenwoordigen versus 200.000 van de institutionele beleggers, waarvan de helft al in het gereguleerde domein wordt verhuurd.

De regulering van de middenhuur heeft een enorm negatief effect op de portefeuille van deze beleggers, zoals onlangs ook werd aangetoond door het rapport van Ortec Finance. Het gros van onze achterban zijn kleine ondernemers en ZZP’ers die zelf voor hun pensioen sparen. Dagelijks krijgen wij daarover e-mails binnen:

“…Ik ben 5 jaar geleden gescheiden. Geen alimentatie, geen pensioen. Werk nu als ZZP’er maar ik kreeg wel eenmalig de helft van ons gezamenlijk vermogen mee in de echtscheiding. Waar we hard voor gewerkt hadden en waar we al belasting over hebben betaald. Geen geld in een BV maar alles in prive. Als 56-jarige is het niet makkelijk om onder contract te werken dus ben ik als ZZP’er werkzaam in de verduurzaming. Maar als ik morgen van de trap val heb ik geen inkomen en ik moet nog mijn pensioen weer opbouwen. Dus heb ik 3 jaar geleden 3 panden gekocht. Dit gaf mij een stabiel netto rendement en ik heb zeer tevreden huurders. Alle panden zijn verhuurd en niemand klaagt over te hoge huren.

Nu is dus de belastingdruk omhoog gegaan, mijn rendement is onder de 4 procent gezakt en dit wordt nog erger. Ik kan niets doen want ik kan en wil mijn huurders niet uitzetten. De woningprijzen zijn onder druk en als ik hoor wat de toekomst nog eventueel gaat brengen… Verplicht een B label, puntensysteem, overwaarde belasting, en opbrengst huur misschien naar Box 1 dus loonbelasting. Dan wordt niet alleen mijn basis inkomen uitgehold maar verdwijnt mijn pensioen volledig in de put.”

Door de stapeling van maatregelen van zowel minister De Jonge als de staatssecretaris voor Fiscaliteit en Belastingdienst, Van Rij (de overbruggingsregeling Box 3), zien deze beleggers hun pensioen in rook opgaan. Elke week krijgen wij berichten van leden die om deze reden hun huurwoningen verkopen. Daardoor zijn er straks niet meer, maar juist minder middenhuur woningen.

Minister De Jonge stelt in een recent gegeven interview aan vakblad Vastgoed Journaal dat een aantal tienduizenden woningen die uitgepond worden, geen probleem vormen. Deze simplistische benadering van een serieus probleem betreuren wij. Los van het feit dat dit juist een behoorlijke terugval in het aantal beschikbare huurwoningen betekent, gaat de minister volledig voorbij aan de financiële consequenties die dit zal hebben op de kleine beleggers, die genoodzaakt zijn hun bezit te verkopen. Niet zonder reden heeft De Nederlandse Bank al voor dit effect gewaarschuwd.

Vastgoed Belang deelt het uitgangspunt dat woningen voor een ieder betaalbaar moeten zijn; de oplossing hiervoor is bouwen en transformeren. Wij hopen dat het kabinet gaat inzien dat daarvoor ook particuliere beleggers nodig zijn.

4.3/5 - (6 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl