Bezoek taxateur niet nodig door eerste desktop taxatie

Bezoek taxateur niet nodig door eerste desktop taxatie

Afgelopen week presenteerde Calcasa, ING en de Taxatheek een nieuwe vorm van taxeren, de desktop taxatie. Vanaf 1 juli 2021 moet een modelmatige taxatie beoordeeld worden door een expert bij het verstrekken van hypotheken. Alleen modelmatig taxeren is voor banken niet meer toegestaan volgens een Europese Leidraad. De pilot met de nieuwe desktop taxatie combineert de modelwaarde van de woning met de kennis van een taxateur zonder dat die de woning bezoekt. Daarmee biedt het de mogelijkheid om voordelig en snel een taxatie te laten uitvoeren, die voldoet aan de Europese Leidraad. Het initiatief van Calcasa, ING en de Taxatheek is het eerste alternatief dat het mogelijk maakt om toch onder de 90% van de schuld-marktwaardeverhouding een modelmatige taxatie als basis te blijven gebruiken. De desktop taxatie zal na de pilotperiode ook beschikbaar worden gesteld voor andere hypotheekaanbieders en taxateurs.

Europese richtlijn vraagt om nieuwe vorm

De desktop taxatie is gezamenlijk ontworpen door Calcasa, ING en de Taxatheek om hypotheekklanten een voordelige en snelle taxatie te bieden die voldoet aan de nieuwe Europese Leidraad. Deze Leidraad stelt voor alle Europese banken strengere eisen aan de waardering van het onderpand wat als zekerheid dient voor een financiering. Per 1 juli 2021 betekent dit dat alleen een modelmatige taxatie onder de 90% van de schuld-marktwaardeverhouding niet meer is toegestaan voor het verstrekken van een hypotheek. De modelmatige waarde moet voortaan ook worden beoordeeld door een expert, in dit geval de Taxatheek. Een fysieke taxatie zou leiden tot onnodig hoge taxatiekosten en een lange doorlooptijd voor klanten bij een hypotheekaanvraag. De desktop taxatie is snel beschikbaar en voordelig en kan gebruikt worden voor financieringen tot 90% van de vastgestelde marktwaarde. Een fysieke taxatie, waarbij een taxateur het pand wel bezoekt, blijft ook altijd een optie.

Desktop taxatie: taxateur beoordeelt op afstand

Deze vorm van taxeren is een aanvulling op de huidige Calcasa modelwaardering en biedt een oplossing voor eenvoudige situaties waarbij een uitgebreide taxatie niet nodig is. Met de desktop taxatie besparen klanten enkele honderden euro’s. Daarnaast kan de desktop taxatie binnen enkele uren uitsluitsel bieden, terwijl een fysieke taxatie een doorlooptijd kent van enkele dagen. Tijs Pellemans, directeur Calcasa: ‘Deze aanvulling op de Calcasa modelwaarderingen biedt zowel klanten, adviseurs als hypotheekaanbieders een voordeel in tijd en kosten. Het wordt iets duurder dan de huidige modelwaardering, maar veel goedkoper dan een volledige fysieke taxatie.’

Pilot vanaf april

Vanaf april 2021 zal er in pilotvorm worden getest. Een deel van de Calcasa taxatierapporten die worden gebruikt voor een hypotheekaanvraag bij ING, zal achter de schermen worden beoordeeld door een onafhankelijke taxateur van de Taxatheek. De klant of intermediair merkt hier niets van en het huidige proces blijft in de pilotfase hetzelfde. Als de pilot succesvol is, wordt dit proces per 1 juli 2021 door ING ingevoerd voor hypotheekaanvragen tot 90% van de waarde. Vanaf dat moment kunnen adviseurs de desktop taxatie aanvragen.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl