Gemeente Amsterdam introduceert zelfbewoningsplicht: duur verhuren nieuwbouwwoning mag niet meer

Gemeente Amsterdam introduceert zelfbewoningsplicht: duur verhuren nieuwbouwwoning mag niet meer

Wie in de toekomst in de gemeente Amsterdam een nieuwbouwwoning koopt, moet daar zelf in gaan wonen. Woningen zijn immers bedoeld om in te wonen, niet om aan te verdienen, zo stelt de gemeente. Deze regel geldt vanaf dinsdag 7 juli 2020 voor nog te bouwen of te transformeren (bijvoorbeeld van kantoren naar woningen) koopwoningen.

Wat mag wel?

Een eigenaar mag een nog te bouwen of te transformeren woning wel verhuren aan eerstegraads familie (partner, ouders of kinderen) of bij tijdelijk verblijf in het buitenland. Ook mag de eigenaar zijn woning verhuren als sociale of middeldure huurwoning tot € 1.027,- (prijspeil 2020).

Elke portemonnee

Amsterdam moet een stad worden waar iedereen kan wonen, ongeacht de dikte van je portemonnee. We zorgen ervoor dat nieuwe woningen alleen naar mensen gaan, die er zelf willen wonen. Zo voorkomen we dat woningen straks worden gekocht om voor veel geld te verhuren.

Erfpacht regelt het

De plicht staat in de erfpachtvoorwaarden en geldt ook voor de volgende kopers. Het geldt voor nog te bouwen woningen. De eerste woningen waar deze maatregel voor geldt, komen pas over een aantal jaren op de markt.

Bestaande koopwoningen

Voor bestaande woningen ligt het anders. Om kopers te kunnen verplichten om zelf in een bestaande woning te gaan wonen, is nieuwe landelijke wetgeving nodig. Hier wordt aan gewerkt. Amsterdam kijkt uit naar de uitwerking hiervan.

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl