Makelaars verdienen goed in corona-jaar

Makelaars verdienen goed in corona-jaar

De tarieven van makelaars zijn dit jaar met 10 procent gestegen. De makelaars rekenden voor het verkopen van een huis gemiddeld 4.000 euro. Dat is 375 euro meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit het onderzoek van de website Mijn Verkoopmakelaar. De makelaarvergelijker deed onderzoek naar de tarieven van makelaars in 3.000 aanbiedingen aan toekomstige verkopers.

Corona-maatregelen voor makelaars

De woningmarkt lijkt nauwelijks te worden geraakt door de Coronacrisis, blijkt uit onderzoeken van onder andere ING, NVM en Calcasa. Toch hebben de maatregelen wel invloed op hoe makelaars nu te werk gaan. Door de beperkingen kunnen makelaars niet langer door middel van een open huis veel kijkers tegelijk ontvangen. Hierdoor zijn makelaars meer tijd kwijt aan het één-voor-één begeleiden van bezichtigingen.

Stijgende huizenprijzen

Of de prijsstijging alleen te verklaren is door deze extra werkdruk, betwijfelt Antoine Steenkamer, oprichter van Mijn Verkoopmakelaar. ‘De hogere tarieven zijn voor een deel ook te verklaren door de stijgende huizenprijzen’, aldus Steenkamer. ‘Naar verhouding vragen makelaars namelijk hetzelfde percentage van de verkoopopbrengst als vorig jaar, waardoor zij meeprofiteren van de stijgende huizenprijzen’. Gemiddeld komt de vergoeding voor een makelaar overeen met 1,3% van de verkoopopbrengst. Dit is vergelijkbaar met het percentage in 2019.

Duurste makelaars in Utrecht

De hoogte van tarieven van makelaars verschillen flink per stad. Zo is Utrecht, van de vier grote steden, de duurste stad om een woning te verkopen. Utrechtse makelaars rekenen gemiddeld 4.900 euro voor hun diensten. Den Haag komt als goedkoopste G4-stad uit de bus met een gemiddeld tarief van 3.300 euro. Van de onderzochte kleinere plaatsen is Hoorn de duurste plek om je huis te verkopen. Het gemiddelde tarief van een makelaar is daar 5.600 euro of 1,6% van de verkoopopbrengst.

Over Mijn verkoopmakelaar

Op Mijn Verkoopmakelaar kunnen toekomstige verkopers op basis van verkoopstrategie en tarieven hun makelaar kiezen. De cijfers uit dit onderzoek zijn gebaseerd op de aanbiedingen die toekomstige verkopers van makelaars hebben ontvangen voor hun woning. Op het platform zijn 540 makelaars aangesloten. De website brengt jaarlijks de cijfers naar buiten over de tarieven die makelaars rekenen voor hun diensten.

Landelijk-onderzoek-makelaarstarieven-2020-Mijn-Verkoopmakelaar
5/5 - (1 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl