Nieuwbouwmarkt overspannen: eerste helft 2020 7% meer verkopen

Nieuwbouwmarkt overspannen: eerste helft 2020 7% meer verkopen

In juni 2020 werden 16% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in juni 2019. Dit meldt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers op basis van data afkomstig uit de Monitor Nieuwe Woningen van de TU Delft en de verkoopcijfers van verzekeraars Woningborg, SWK en Bouwgarant. Daarmee is in het eerste halfjaar van 2020 maar liefst 7% stijging waar te nemen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019.

In juni 2020 werden 2.781 nieuwbouwwoningen verkocht, dat is 16% meer dan in juni 2019. Vooral in de provincies Zuid-Holland (607 verkochte nieuwbouwwoningen), Noord-Brabant (546 verkochte nieuwbouwwoningen) en Gelderland (396 verkochte nieuwbouwwoningen) was de verkoop in juni goed op peil. In het eerste half jaar van 2020 zijn hierdoor 16.567 nieuwbouw-koopwoningen verkocht, wat 7% meer is dan in het eerste half jaar van 2019. De onverminderde hoge vraag naar woningen is een rechtstreeks gevolg van het woningtekort in Nederland, dat begin 2020 maar liefst 340.000 woningen bedroeg. Door de enorme vraag is ook het prijsniveau van nieuwbouwwoningen in Nederland gestabiliseerd op een zeer hoog niveau: een appartement kost momenteel gemiddeld €412.000 en een eengezinswoning gaat voor gemiddeld €384.000 van de hand.

Hoewel de vraag dus groter is dan ooit, daalde het aanbod van te koop staande nieuwbouwwoningen het afgelopen jaar fors. Zo stonden 7.561 woningen te koop in april 2019, maar daalde dit aantal tot slechts 5.466 woningen in begin april 2020. Woningen die op de markt komen hebben hierdoor ook een historisch korte verkooptijd van gemiddeld slechts 88 dagen in het eerste kwartaal van 2020.

Door het ruimhartige beleid van de centrale banken is de verwachting dat de rente de komende jaren zeer laag blijft. Hierdoor zal de financierbaarheid van woningen op korte termijn niet verslechteren. De klap die de wereldeconomie als gevolg van de Corona-aanpak zal ondergaan, leidt waarschijnlijk tot een flinke stijging van de werkloosheid. Het aantal potentiële huizenkopers met een vast inkomen en voldoende overwaarde om de huidige hoge prijzen te blijven betalen neemt hierdoor mogelijk iets af.

Om voor te sorteren op deze toekomstige situatie, adviseert de branchevereniging om nu al kritisch naar de bouwprogramma’s en grondprijzen te kijken. Veel woningbouwers en gemeenten hebben in de afgelopen tijd vooral dure, ruime huizen gebouwd. Dit is begrijpelijk gezien de hoge grondprijzen, maar ook risicovol. Door te kijken of het mogelijk is om plannen gevarieerder te maken, wordt ook de modaal verdienende Nederlander bediend. Een optie is om bijvoorbeeld kleinere woningen toe te voegen of gezinswoningen rug tegen rug te plaatsen.

 

Rate this post

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl