Opnieuw stijging verkoop nieuwbouw koopwoningen in oktober

Opnieuw stijging verkoop nieuwbouw koopwoningen in oktober

De verkoop van nieuwbouw koopwoningen loopt sinds april 2020 uitstekend. Ook in oktober lag de verkoop met 3.313 woningen maar liefst 10% boven het langjarige gemiddelde. De verkoop over heel 2020 komt waarschijnlijk uit op 34.000 tot 35.000 woningen, dichtbij het topjaar 2017. Dit meldt WoningBouwersNL (voorheen NVB Bouw) op basis van verkoopcijfers van verzekeraars Woningborg, SWK en Bouwgarant.

WoningBouwersNL: Belangstelling voor nieuwbouwwoningen 2020 30% tot 50% hoger

In februari en maart 2020 ijlde de stikstof/PFAS-impasse nog na en lag de verkoop (fors) onder het langjarig gemiddelde. Echter, sinds april ligt de verkoop bijna elke maand (fors) hoger dan het langjarig gemiddelde. De belangstelling voor nieuwbouwwoningen is dan ook zeer hoog. “Vaak worden deze gekocht door huizenbezitters die veel overwaarde hebben en kunnen profiteren van een sterk gedaalde rente”, aldus Jannes van Loon (Woningmarktonderzoeker WoningBouwersNL). Volgens Van Loon treft de coronacrisis de kopers van nieuwbouwwoningen nauwelijks: zij hebben vaak een vaste baan. Uit cijfers van Nieuwbouw Nederland blijkt dat de belangstelling voor nieuwbouwwoningen sinds april 30% tot 50% hoger ligt dan in 2019.

Voor 2020 tot en met de maand oktober komt het aantal verkopen uit op 28.525 woningen. Dit is 14% hoger dan in 2019 toen veel verkopen noodgedwongen werden uitgesteld door de stikstof/PFAS-impasse. Lidbedrijven van WoningBouwersNL geven in gesprekken aan dat zij voor het komende half jaar nog genoeg projecten in de verkoop hebben. Het is daarom aannemelijk dat in november en december het aantal verkopen in lijn zal zijn met het langjarig gemiddelde. Mocht dit het geval zijn, dan stevenen we af op zo’n 34.000 tot 35.000 verkochte woningen. Dit komt dicht in de buurt van het top jaar 2017 (36.430 verkochte nieuwbouwwoningen).

Toch zijn er zorgen over de toekomst. De capaciteit bij veel lokale overheden is te beperkt om de woningbouw te versnellen. “Er worden simpelweg te weinig locaties toegewezen om de woningbouwproductie op te schroeven naar meer dan 80.000 woningen per jaar”, aldus Jannes van Loon (Woningmarktonderzoeker WoningBouwersNL). Ook stuiten woningbouwers steeds vaker op aanvullende, lokale regelgevingen die nauwelijks duurzaamheidswinst opleveren, maar bouwprojecten wel erg duur en complex maken.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl