Top 40 ‘meest verhitte’ gemeenten in Nederland in 2021

Top 40 ‘meest verhitte’ gemeenten in Nederland in 2021

De woningmarkt kookt droog. Dat blijkt uit de Hittekaart 2022 van BPD. Traditioneel wordt de top 40 van ‘meest verhitte’ gemeenten aangevoerd door Amsterdam. De Zuid-Hollandse gemeenten Leiden, Delft en Rijswijk zijn sterke ‘stijgers’. De reden van hun verhitte positie is dat daar het aantal transacties behoorlijk steeg. In Rijswijk is het aantal transacties zelfs 14% gestegen, terwijl landelijk het aantal transacties 4% daalde.

Scores per regio

Noord-Oost & Midden

De 10 meest verhitte gemeenten van de regio zijn: 1. Almere 2. Zeist 3. Amersfoort 4. Rozendaal 5. Arnhem 6. Nijmegen 7. Baarn 8. Veenendaal 9. Groningen 10. Soest.

De sterkste regionale stijgers zijn: Urk, Rozendaal, Bunnik, Culemborg, Westervoort. De gemeenten Schiermonnikoog, Terschelling, Ameland, Dalfsen en Brummen behoren tot de dalers in de regio.

Noord-West

De 10 meest verhitte gemeenten van de regio zijn: 1. Amsterdam 2. Utrecht 3. Laren, 4. Blaricum 5. Bloemendaal 6. Amstelveen 7. Haarlem 8. Gooise Meren 9. Hilversum 10. Ouder-Amstel.

De sterkste regionale stijgers zijn: Landsmeer, Beemster, Lopik, Ouder-Amstel, Wormerland. De gemeenten Oudewater, Uithoorn, Castricum, Enkhuizen en Beverwijk behoren tot de dalers in de regio.

Zuid

De 10 meest verhitte gemeenten van de regio zijn: 1. Eindhoven 2. ’s-Hertogenbosch 3. Breda 4. Tilburg 5. Helmond 6. Vught 7. Oisterwijk 8. Meijerstad 9. Oss 10. Waalre.

De sterkste regionale stijgers zijn: Grave, Heeze-Leende, Oirschot, Rucphen, Halderberge. De gemeenten Alphen-Chaam, Boekel, Son en Breugel, Landerd en Sint-Michielsgestel behoren tot de dalers in de regio.

Zuid-West

De 10 meest verhitte gemeenten van de regio zijn: 1. Den Haag 2. Rotterdam 3. Wassenaar 4. Leiden 5. Rijswijk 6. Oegstgeest 7. Delft 8. Zoetermeer 9. Noordwijk 10. Leidschendam-Voorburg. De sterkste regionale stijgers zijn: Hendrik-Ido-Ambacht, Zoeterwoude, Nissewaard, Zwijndrecht, Hoekse Waard.

De gemeenten Schouwen-Duiveland, Nieuwedorp, Vlissingen, Sluis en Noord-Beveland behoren tot de dalers in de regio.

Over de hittekaart

In dit jaarlijks terugkerende onderzoek brengt BPD op basis van diverse factoren de sterke en zwakke gebieden op de bestaande koopwoningmarkt in kaart door middel van een Hittekaart. Een hoge score (donkerrode kleur) op de Hittekaart kenmerkt zich door hoge prijzen en/of veel woningverkopen, maar ook een sterke (verwachte) huishoudensgroei. De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van het aantal woningtransacties in 2021, de gemiddelde koopsom in 2021 en de huishoudensprognose tot 2030.

Het Kadaster en het CBS publiceren gezamenlijk de prijsontwikkeling en het aantal transacties; het CBS is de bron voor de voorraad koopwoningen. Dit betreffen jaarcijfers over heel 2021. De huishoudensprognose van een gemeente is gebaseerd op het Primos model van ABF. De prognose betreft de komende 10 jaar, oftewel de periode 2021-2030. Het onderzoek wordt uitgevoerd op gemeenteniveau.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl