Kavel kopen voor zelfbouw; hier moet u rekening mee houden

Kavel kopen voor zelfbouw; hier moet u rekening mee houden

Momenteel is de huizenmarkt een grote drukte. Er wordt snel overboden en de verkoop van de woningen gaat super snel, waardoor het erg lastig kan zijn om aan een leuke geschikte woning te kopen. Maar u kunt ook uw droomwoning zelf bouwen, maar eerst heeft u hiervoor een stuk grond nodig om op de bouwen een kavel. In dit artikel gaan we dieper in op het kopen van een kavel en het bouwen hierop.

Waar kunt u een kavel kopen?

De belangrijkste vraag is waar u wilt gaan wonen, hier begint in feite uw zoektocht mee. De gemeente naar keuze heeft misschien wel kavels te koop, het informeren ernaar is dan zeker aan te raden. Naast gemeente is het ook verstandig om makelaars en projectontwikkelaars uit de door u gekozen gemeente te benaderen voor kavels. Een kavel kopen, kan ook door online een geschikt stuk grond te vinden. Op internet is namelijk ook een flink aanbod aan kavels te vinden, als u maar goed zoekt op bijvoorbeeld Nieuwbouwwijzer.nl of Funda.

Verschillende manieren van zelf bouwen

Er zijn verschillende manieren om uw woning te bouwen. Hieronder gaan we hier verder op in;

  • Particulier opdrachtgeverschap of PO
    Deze manier noemen we ook wel zelfbouw. U geeft namelijk als persoon de opdracht tot ontwerpen en bouwen aan een architect en aannemer, en niet namens een bedrijf.
  • Collectief Particulier Opdrachtgeverschap of CPO
    In deze situatie geeft u niet particulier de opdracht maar met een groep mede particulieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een oude fabriek die wordt omgebouwd tot wooncomplex. Dit project wordt dan door u en mede particulieren opgestart om hier vervolgens te gaan wonen. Door samen te werken, heeft u meer slagingskans en financiële mogelijkheden, een nadeel is dat u goed moet kunnen samenwerken met elkaar. In deze situaties wordt vaak gebruikt gemaakt van een projectleider die het gehele project beheert.
  • Mede-opdrachtgeverschap of MO
    Hierbij gaat het om co-creatie. Er wordt samengewerkt tussen de opdrachtgever en de toekomstige eigenaren. Hierbij heeft u als toekomstige eigenaar een hoop inspraak op de bouw, maar u bent dan niet de opdrachtgever.

Kavel kopen? Weet wat u wilt bouwen!

Wanneer u de keus heeft gemaakt in welke gemeente u wil gaan wonen en voor welke vorm van bouwen u wilt gaan, is de volgende stap bepalen wat u wil gaan bouwen. Heeft u altijd al gedroomd van een inloopkast voor al uw kleding of een luxe badkamer om uw eigen spa te creëren. Bij zelf bouwen, kunt u al uw dromen in de woning verwerken.

Belangrijk bij zelfbouwen, is dat u goed informeert naar de randvoorwaarden, bestemmingsplan en de bouwvergunning van de kavel. Het kan namelijk zo zijn dat de woning aan en bepaald beeld moet voldoen. Deze voorwaarden staan ook beschreven in de koopovereenkomst van de kavel, en kunt u op voorhand opvragen bij de gemeente. Op de website Ruimtelijkeplannen.nl kunt ook veel informatie opdoen over de bestemming en relevante regels van een specifiek kavel, die de gemeente, provincie en Het Rijk hebben gemaakt. Bent u dus bewust van deze punten voor u gaat beginnen aan de bouw van de woning.

Bouwgrond kavel kopen, hoe werkt dit?

Wanneer u het perfecte stuk grond heeft gevonden voor uw woning gaat de koop als volgt;

Inschrijven

Om de kavel te kunnen kopen, moet u zich in de meeste gevallen inschrijven als gegadigde op de grond. Over het algemeen mag de eerste die komt de grond kopen. In sommige situaties vindt de koop plaats door middel van loting, of verkoop van u zelf. In dit geval probeert u de koper te overtuigen met uw plannen om een woning zelf te bouwen op deze grond.

Optie op de kavel

Wanneer u degene bent geworden die de kavel mag kopen, tekent de overeenkomst tot optie. Na de ondertekening wordt de kavel voor u gereserveerd. Dit betekend niet dt u al de eigenaar van de grond bent, maar dat u nu de hypotheekaanvraag kunt gaan indienen en de vergunningen kunt gaan aanvragen.

Definitieve koop

Belangrijk is dat u nu een ontwerp van uw woning laat maken, of misschien heeft u deze al in uw bezit. Met de tekeningen kunt u offertes gaan opvragen bij aannemers. Helaas kan er dan nog niet gebouwd worden, eerst moeten uw bouwplannen goedgekeurd worden door de welstandscommissie, en dit kan een paar maanden in beslag nemen. Zodra uw bouwplannen goedgekeurd zijn, moet u nog een bouwvergunning aanvragen, en neemt ongeveer een week of zes in beslag. Daarna kan het bouwen beginnen.

Alwin Langerak, adviseur bij Bliss Hypotheekadviseurs

Hypotheekadviseur Alwin Langerak
Alwin Langerak
Hypotheekadviseur


Bliss Hypotheekadviseurs
Particulieren
Professionals
Plan een gratis gesprek
4/5 - (3 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl