Rabobank helpt coöperatieve warmteprojecten met een handleiding voor financiering

Rabobank helpt coöperatieve warmteprojecten met een handleiding voor financiering

Rabobank helpt coöperatieve warmteprojecten met een handleiding voor financieringHet is ingewikkeld om als buurtinitiatief een warmteproject financieel van de grond te krijgen. Terwijl deze coöperatieve initiatieven juist de warmtetransitie kunnen versnellen. Daarom heeft Rabobank samen met o.a. EnergieSamen en TNO een handleiding ‘Financieringsaanvraag coöperatieve warmte’ ontwikkeld. Met de handleiding kunnen initiatieven goed voorbereid en dus met meer kans op succes aankloppen bij banken of fondsen voor financiering.

Nederland kent inmiddels 77 warmte-initiatieven (bron: Lokale Energie Monitor 2020). Het zijn veelal lokale, coöperatieve projecten die duurzame alternatieven voor aardgas willen realiseren. De initiatieven zijn in potentie een belangrijke speler in de warmte-transitie. Ze vergroten het draagvlak en verlagen het vollooprisico. Ook zorgen ze voor betere oplossingen voor de bewoners, een hogere klanttevredenheid en voor blijvende zeggenschap en eigenaarschap van bewoners.

Rabobank ziet de potentie van een wijkaanpak om de energietransitie te versnellen. Coöperatieve warmte-initiatieven kunnen daarin een substantiële bijdrage leveren, maar zijn zeer complex om te financieren en worden vaak geleid door buurtbewoners. De handleiding geeft warmte-initiatieven inzicht in het proces van de financieringsaanvraag en helpt om tot een professionele businesscase te komen. Van benodigd eigen vermogen, opzet van de businesscase en belangrijkste risico’s. Alles wat initiatieven tegenkomen bij een financieringsaanvraag. Dit kan initiatieven helpen om de juiste hulp in te schakelen, een realistische businesscase op te stellen en zo goed beslagen ten ijs te komen.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl