VORM is aandeelhouder geworden in Zaandams Urban Mine

VORM is aandeelhouder geworden in Zaandams Urban Mine

VORM is per 17 juli toegetreden als aandeelhouder van Urban Mine. Een initiatief van de Amsterdamse Rutte Groep, die van slooppuin hoogwaardig circulair beton maakt. De acquisitie van een klein minderheidsaandeel is een doelgerichte keuze VORM om continue te investeren in duurzame initiatieven. Met de toetreding van VORM is er een goede basis voor Urban Mine om het bedrijf nationaal en internationaal uit te rollen. VORM zet met de acquisitie in op een maximale toepassing van circulaire bouwstoffen om de footprint van de organisatie drastisch te verlagen.

Bij duurzaam bouwen gaat het niet alleen over een laag energieverbruik. Maar ook over gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers. Met duurzame materialen en innovaties kan de bouw vernieuwen en meer duurzame huisvesting creëren, zonder ecosystemen verder uit te putten. “De cementindustrie is goed voor 8% van de mondiale CO2 uitstoot. Het moet anders en het kan anders. Daarom innoveren en investeren we continue in initiatieven die hier een directe bijdrage aan leveren”, vertelt Hans Meurs, CEO van VORM. “Naast houtbouw blijft beton een belangrijke rol spelen in de bouwsector. Met Urban Mine kunnen we nu al honderd procent gerecycled beton maken met maximaal 80% CO2 reductie. Klimaatpositief beton is zelfs binnen handbereik met de toepassing van de geplande nieuwe processtappen.”

Opschalen maakt betaalbaar

VORM heeft een heldere ambitie: voor iedereen een betaalbare en duurzame woning in een leefbare buurt. “Dit is een grote stap die we kunnen maken naar een duurzame toekomst”, stelt Meurs. “Door het volume bij Urban Mine op te schalen kunnen we urban mining concrete toepassen in betaalbare woningen. De kosten zijn vergelijkbaar met traditioneel beton, de kwaliteit is gelijk, maar we reduceren de CO2 uitstoot wél aanzienlijk.”

Van slooppuin naar hoogwaardig beton

In Nederland komt in de sloop jaarlijks meer dan 15 miljoen ton betonpuin vrij. Urban Mine heeft jarenlang onderzoek verricht om van dit slooppuin nieuwe grondstoffen voor beton te maken. Het puin wordt zo duurzaam mogelijk (elektrische vrachtwagens of schepen) naar Urban Mine in Zaandam vervoerd. Daar wordt het door hightech machines verwerkt tot nieuwe grondstoffen, om er hoogwaardig beton van te maken. De energie die hiervoor nodig is wordt opgewekt door een enorm veld van 19.000m2 aan zonnepanelen.

(Inter)nationale kansen

Urban Mine is de eerste organisatie in Nederland en op wereldschaal die de productie van circulair beton van hoogwaardige kwaliteit en samenstelling opschaalt naar grote volumes op industrieel niveau. Het initiatief van de Rutte Groep heeft met de participatie van VORM een goede basis om nationaal en internationaal te groeien. “De toetreding van VORM is voor ons het bewijs dat de frontrunners in de vastgoedmarkt bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen. Durven te investeren in bewezen innovaties die bijdragen aan fundamentele duurzaamheid van de bouw”, vertelt Scief Houben, CEO Urban Mine. De doelstelling van beide partijen is de hele keten te verduurzamen en zo de hele markt te bedienen. De uitdaging is groot en alleen door met elkaar samen te werken kunnen we de transitie waar maken.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl