Hart van Vrouwenakker: woningen voor iedereen in groene woonbuurt

Hart van Vrouwenakker: woningen voor iedereen in groene woonbuurt

Tiny houses, rijwoningen, tweekappers, rug-aan-rugwoningen, vrijstaande woningen en zorgunits. De nieuwe woonbuurt ’Hart van Vrouwenakker’ in gemeente Nieuwkoop heeft het allemaal. Met in totaal 82 woningen, zowel koop als sociale huur en middenhuur, in een groene en gezonde leefomgeving. Ook komt er een Wonen met Zorgcomplex met 26 woonzorgeenheden. Het Hart van Vrouwenakker, een ontmoetingsplaats in de wijk, vormt het hart van de buurt. Het is het winnende plan van bouwende projectontwikkelaar VORM voor de ontwikkeling van het gebied bij het Nieuwveens Jaagpad langs de Amstel.

Wethouder Ines de Ridder: “VORM heeft voor dit gebied een prachtig ontwerp gemaakt. Onze uitgangspunten, de 4G’s, Groen, Gezond, Geluid en Gezamenlijk, komen sterk naar voren. Met dit ontwerp realiseren we een gezonde en groene woonwijk met aandacht voor elkaar.”

“In een karakteristieke omgeving, omgeven door riet, wilgen en gras- en kruidensoorten wordt dit de ultiem leefbare woonbuurt”, vertelt Erik Schimmel, ontwikkelmanager bij VORM. “Met de focus op betaalbaarheid, starters, natuurinclusiviteit, geluid, klimaatadaptie en verkeersveiligheid. Hart van Vrouwenakker, een ontmoetingsplaats in de wijk voor alle inwoners van Vrouwenakker speelt hierin een centrale rol.”

Een plek voor iedereen

Bijna alle woningen krijgen volledig groene sedumdaken. De twee-onder-een-kapwoningen krijgen rieten daken van Nieuwkoops riet. 38 Woningen vallen binnen het sociale koop- of huursegment, 21 zijn middeldure huur- en koopwoningen. Verder komen er 26 zorgeenheden in een woon-zorgcomplex voor de verhuur aan mentaal kwetsbare ouderen zoals ouderen met dementie. Ook plaatst VORM zes ‘BuurtBoost Optoppers’ als tiny houses in het plangebied. Speciale sociale koopwoningen, volledig van hout met twee kamers, een groen dak, veranda en zonnepanelen. Met elk een eigen badkamer en slaapkamer.

Geluidsadaptief ontwikkelen

Geluid is één van de vier G’s. Vrouwenakker-West heeft te maken met vliegtuiggeluid. In het ontwerp zijn duidelijke keuzes gemaakt die inzetten op geluidsadaptatie. De groene daken, de materiaalkeuzes voor de woningen en de inrichting van de buurt zorgen voor geluidsabsorptie en voorkomen geluidsreflectie.

Karakteristiek en duurzaam

De historische slagenstructuur (structuur van slootjes) was leidend in het plan en blijft behouden. Hierdoor ontstaan gezellige woonhofjes. Wandelpaden brengen de bewoners met elkaar in contact. Het gebied wordt maximaal groen en klimaatadaptief ingericht met veel gelegenheid om te spelen, te ontmoeten en te bewegen. Er komen natuurlijke speelplaatsen, een outdoor fitness en een jeu-de-boulesbaan. Ook komt er een gemeenschappelijke ontmoetingsplaats, ‘Hart voor Vrouwenakker’, die invulling krijgt in samenwerking met de omwonenden. VORM werkt het voorlopig ontwerp in samenspraak met de omwonenden en de gemeente uit.

VORM verwacht dat de verkoop medio 2024 start. De planning is om in 2025 te starten met de bouw.

Het plan voor Vrouwenakker is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Donker Groen, DGMR, De Essentie en Arcadis, Borgh GO, Schippers Architecten, Fivente en Vivid.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl