Nieuwbouwverkopen Nederland op dieptepunt

Nieuwbouwverkopen Nederland op dieptepunt

De verkoop van nieuwe woningen is in februari sterk gedaald ten opzichte van een jaar geleden, aldus de Nederlandse Vereniging van Ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB). Het NVB baseert zijn conclusie op grond van in februari verstrekte bouwcertificaten. Vorige maand werden er door de twee bouwgarantie-instituten Stichting Waarborgfonds Koop (SWK) en Woningborg samen 981 certificaten verleend. Een jaar geleden waren dit er nog 1532. Het aantal certificaten is nog nooit op zo’n laag niveau geweest.

Bouwgarantie

Deze bouwcertificaten vertegenwoordigen ongeveer 80% van de totale nieuwbouw voor de verkoop. Corporatiewoningen vallen hier buiten. Een goede bouwgarantie verzekert de koper van afbouw en beschermt hem tegen de meerkosten van afbouw door faillissement.

Negatief

Vorig jaar liet de NVB zich al negatief uit over de toekomst van de bouwverkoop en –productie. De totale woningbouwproductie ziet de NVB in 2013 wegglijden tot onder de 50.000 en in 2014 zelfs onder de 40.000. Het dieptepunt verwacht de NVB in de tweede jaarhelft van 2014.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl