Winnend ontwerp nieuwe brandweerkazerne en woningen Veenendaal bekend

Winnend ontwerp nieuwe brandweerkazerne en woningen Veenendaal bekend

De inzending van Bouwbedrijf Kreeft en BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is als winnaar uit de bus gekomen. Zij gaan samen de nieuwe brandweerkazerne van Veenendaal en woningen bouwen. Maar liefst 90 procent van de inwonersstemmen ging naar deze inzending met een ontwerp door MIES Architectuur. Ook de jury van deskundigen vond dat deze inzending het beste invulling geeft aan de gestelde eisen. Het laatste woord is aan de gemeenteraad. Zij beslist op 24 november of het benodigde budget voor de bouw beschikbaar komt.

Burgemeester Gert-Jan Kats reageert enthousiast: ,,Ik ben ontzettend blij met dit ontwerp. Het was niet alleen de favoriet van de deskundige jury, maar ook die van onze inwoners. Met deze nieuwe kazerne kunnen we de inzet van onze brandweer in de toekomst veiligstellen. En ook de woningen die er komen zijn hard nodig.”

De doorzichtige luifels maken direct duidelijk dat het om een kazerne gaat. Het is daarnaast een moderne, toekomstgerichte en energieneutrale brandweerkazerne. Bijvoorbeeld door het gebruik van hout en circulair staal en het groene dak met zonnepanelen. Het duurzame ontwerp sluit goed aan bij de omgevingsvisie van de gemeente Veenendaal.

APPARTEMENTEN

Van drie lagen aan de Ambachtsstraat loopt het gebouw langzaam op naar twaalf bouwlagen richting de Industrielaan. In totaal gaat het om 140 woningen die levensloopbestendig, energiezuinig en betaalbaar zijn. Het parkeren van auto’s en fietsen is onder een parkeerdek. Boven dit dek komt tussen de woningen een groen hof. Hier staat straks ook een kas voor het verbouwen van groenten en het ondernemen van gezamenlijke activiteiten.

SLANGENTOREN

Daarnaast komt op het dek een replica van de oude slangentoren. Hierin werden vroeger lange brandslangen opgehangen om te drogen. Rondom de slangentoren kan straks gespeeld worden. De slangentoren zelf krijgt nestelvoorzieningen voor vogels en vleermuizen.

Dirk Jan van den Brink, directeur Bouwbedrijf Kreeft: ,,We zijn ontzettend blij dat we de nieuwe brandweerkazerne en de woningen mogen bouwen. Om dit in onze eigen regio met lokale partners te mogen doen is een grote eer. De brandweerkazerne is straks een echte eyecatcher. En het brandweerkwartier met de woningen wordt een fijne plek om te wonen.”

Behalve de brandweerkazerne gaat het ook om in totaal 140 woningen en een binnenplaats. – Theo van Leur

De brandweerauto’s zijn goed zichtbaar door de doorzichtige luifels. Theo van Leur

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl