Verduurzaming tussenwoning financieren: Overweeg duurzaamheidsmaatregelen bij nieuwbouw
In de race naar duurzaam wonen en de opbouw van een groene economie, staan particuliere huiseigenaren voor een reeks belangrijke beslissingen. Bij de bouw van een nieuw huis is het cruciaal geworden om duurzaamheid in het ontwerp en de constructie in te bouwen. Bovendien moet men daarbij tevens ook rekening houden met de financiering van deze maatregelen. Een aantrekkelijke optie om groene initiatieven te financieren is door middel van een groene lening.
Bij de bouw van een nieuw huis, is het voor veel woningeigenaren vaak verleidelijk om te focussen op esthetiek en comfort. Echter, kan het negeren van duurzaamheidsmaatregelen op de lange termijn tot aanzienlijke kosten leiden. Dit is niet alleen van invloed op de huiseigenaar en inwonenden, maar ook voor onze planeet. Om deze reden is het verstandig om tijdens de constructie van een nieuw huis bij voorbaat al rekening te houden met verschillende duurzaamheidsaspecten en -opties.
Het duurzaam maken van een woning omvat verschillende onderdelen. Zo kan men denken aan isolatie, het gebruik van duurzame materialen, en energieopwekkende systemen zoals zonnepanelen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving kan goede isolatie een vermindering van de CO2-uitstoot met 30% tot 50% opleveren. Het gebruik van duurzame materialen kan deze reductie verder verhogen.
Bij het financieren van duurzaamheidsmaatregelen kunnen huiseigenaren gebruik maken van verschillende opties. Een daarvan is de DEFAM lening. Deze lening wordt verstrekt door de kredietverstrekker DEFAM en is specifiek gericht op duurzaamheidsinvesteringen in woningen. Dankzij een lage rente en flexibele voorwaarden, is deze lening een aantrekkelijke – en veel gekozen – optie voor huiseigenaren die hun huis willen verduurzamen.
In dit kader speelt ook de verduurzaming van de tussenwoning een grote rol. Tussenwoningen vormen namelijk een groot deel van de Nederlandse woningvoorraad. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bestond in 2020 bijna 30% van alle woningen in Nederland uit tussenwoningen. Het (voorafgaand) verduurzamen van deze woningen kan dus een aanzienlijke impact hebben op het energieverbruik en de CO2-uitstoot van Nederland.
Het financieren van de duurzaamheidsplannen van tussenwoningen kan eveneens met behulp van de eerdergenoemde DEFAM lening. Met deze financieringsoptie kunnen huiseigenaren investeren in maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen, en het gebruik van duurzame materialen. Door deze investeringen kunnen ze niet alleen hun energieverbruik en CO2-uitstoot verminderen, maar kunnen ze tevens ook op de lange termijn vaste kosten besparen.
De verduurzaming van woningen en de bouw van nieuwe, duurzame huizen, is een cruciaal onderdeel van de overgang naar een groene economie. In deze transitie hebben zowel beleidsmakers, als huiseigenaren en bouwbedrijven een belangrijke rol te spelen. Door vandaag de dag de juiste keuzes te maken, kunnen we als individuen bijdragen aan een betere, duurzamere toekomst voor ons allemaal. Het nemen van een groene lening, zoals een DEFAM lening, vormt hierbij een waardevol hulpmiddel voor huiseigenaren om hun duurzaamheidsdoelen te realiseren en een wezenlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt. Ondersteuningsinitiatieven zoals deze geven een sterk signaal af dat duurzaam wonen niet alleen een verantwoordelijkheid is, maar ook een haalbare realiteit.