Slimme keuzes maken: elektriciteitsplanning voor nieuwbouwhuizen

Slimme keuzes maken: elektriciteitsplanning voor nieuwbouwhuizen

Een van de leuke maar ook uitdagende aspecten van een nieuwbouwwoning kopen is dat je voor eindeloos veel keuzes komt te staan. Dit is ook het geval met betrekking tot de elektriciteit. Denk aan de plaatsing van stopcontacten, de manier van elektriciteit opwekken en wat voor meterkast. Je kunt een kwh meter online bestellen of via de aannemer regelen. Voor veel mensen die geen elektricien zijn kunnen al deze keuzes voor best veel verwarring zorgen. Daarom bespreken we in dit artikel waar je op moet letten wanneer je voor al deze keuzes staat. Let’s get started!

Overleg met de aannemer

Het is prima om zelf de controle te houden over je keuzes, maar vraag wel advies van meerdere professionals, de aannemer en een elektricien. Deze experts kunnen adviseren over bouwvoorschriften en energie-efficiënte mogelijkheden. Je vraagt je bijvoorbeeld af of zonnepanelen een goed idee zijn voor je nieuwbouwwoning? Dat is een goede vraag voor de aannemer. Zo kun je uiteindelijk een op maat gemaakt plan hebben dat op jouw behoeften aansluit.

Voldoende stopcontacten en schakelaars

Het is niet slim om lukraak voor elke woning stopcontacten te plaatsen. Denk goed na over hoeveel stopcontacten elke kamer nodig heeft en waarvoor je ze gaat gebruiken. Er zijn natuurlijk altijd stekkerdozen maar aan de andere kant wil je niet ook een woning vol stekkerdozen. In de keuken zijn er heel veel apparaten die stroom nodig hebben, van de vaatwasser, tot de koelkast tot de inductieplaat. Daarom wil je hier waarschijnlijk meer stopcontacten hebben.

Slimme technologie

Zeker in een nieuwbouwwoning is er de mogelijkheid gebruik te maken van nieuwe ‘slimme’ technologieën en automatiseringssystemen. Denk aan beveiligingssystemen, verlichting etc. Ook kun je kiezen voor duurzame energiebronnen. Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen extra kosten meebrengen en het een aantal jaar zal duren voordat deze kosten zijn terugverdiend. Het voordeel is wel dat zonnepanelen extra veiligheidsvoorschriften met zich meebrengen en onderhouden moeten worden.

Veiligheid

Veiligheid is belangrijk en ook bij een nieuwbouwwoning moet regelmatig geïnspecteerd worden of alles goed is aangelegd. Denk bijvoorbeeld aan de aardlekschakelaar. Je kunt meer informatie over een aardlekschakelaar hier vinden. Door goed de veiligheid van de elektriciteit in je huis te waarborgen voldoe je niet alleen aan de wettelijke regels maar het geeft ook gemoedsrust.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl