Verhuurhypotheek, wat is het en hoe werkt het?

Verhuurhypotheek, wat is het en hoe werkt het?

Waarschijnlijk heeft u van de term verhuurhypotheek wel eens gehoord, maar weet u eigenlijk niet exact wat dit inhoudt. Echter zou op dit moment een woning kopen om te verhuren een hele goede investering zijn. In dit artikel gaan we meer in op de verhuurhypotheek.

Verhuurhypotheek

Eigenlijk is een verhuurhypotheek niet meer dan een hypotheek voor de aankoop van een woning die u gaat verhuren. Het verschil met een ‘gewone’ hypotheek is dat u niet verplicht wordt om zelf daadwerkelijk in de woning te gaan wonen. Bij verhuren gaat het dan om een investering, zodat u rendement kunt krijgen op uw spaargeld, bij de bank krijgt u tenslotte bijna niets aan rente.

Berekenen van een verhuurhypotheek

Wanneer u een berekening laat maken voor een verhuurhypotheek, wordt er over het algemeen gekeken naar de mogelijke huuropbrengst, zodra u gaat verhuren. Daarnaast moet u volgens de huidige richtlijnen een inkomen hebben van minimaal 30.000,- euro bruto op jaarbasis. Voldoet u hieraan dan kunt u in aanmerking komen voor een verhuurhypotheek.

Om het wat duidelijker uit te leggen, gebruiken we een voorbeeld;

Stel uw inkomen is 60.000,- euro bruto per maand en de huurinkomsten worden 1100,- euro per maand. De woning die u op het oog heeft kost 150.000,- euro, met een marktwaarde in verhuurde staat van 140.000,- euro. Over het algemeen kunt u 90% van de waarde financieren. Uw eigen woning kost u elke maand 750,- euro.

Wanneer u kiest voor een financiering van 30 jaar waarbij de rentevaste periode staat op 10 jaar kunt u een verhuurhypotheek krijgen van maximaal 126.000,-euro.
Doordat de koopsom 150.000 euro is, zult u daarom voldoende eigen vermogen door middel van spaargeld of eventuele overwaarde op uw bestaande woning moeten inbrengen.
Let er wel goed op dat we het hier hebben over een voorbeeld, uw persoonlijk situatie kunt u het beste vrijblijvend laten berekenen door een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Rente verhuurhypotheek

U moet er goed rekening mee houden dat de rente van een verhuurhypotheek hoger ligt dan bij ‘gewone hypotheek. De exacte hoogte van de rente bij een verhuur hypotheek, is afhankelijk van een aantal factoren; de benodigde voorwaarden voor een verhuurhypotheek, eigen inbreng en de gekozen rentevaste periode. De regel hierop is dat hoe langer u de rentevaste periode vastzet, hoe hoger de rente wordt.

Aantal eigen woningen voor de verhuur

Om als consument woningen te mogen verhuren, mag u niet meer dan vier woningen in de verhuur hebben. Wanneer u meer dan vier woningen bezit voor de verhuur, wordt u gezien als een professionele vastgoedbelegger en gelden er andere regels en mogelijkheden.

Consumenten verhuurhypotheek tot 3/4 panden:
ABN-AMRO, Dynamic Credit, Handelsbanken, ING, Lloyds, NIBC, Nationale-Nederlanden (NN), Rabobank, RNHB, Woonfonds.

Zakelijke hypotheek voor professioneel vastgoedbeleggen:
Casarion, DCMF, Domivest, Fiduciam, ING, Handelsbanken, Mogelijk, NIBC, RNHB.

Huidige hypotheek omzetten naar een verhuurhypotheek

Wanneer u van plan bent om te gaan verhuizen, maar u wilt uw oude woning eigenlijk niet verkopen, dan kunt u niet zomaar uw woning gaan verhuren. Dit is vastgelegd in het contract dat u heeft met de geldverstrekker heeft afgesloten, omtrent de hypotheek. Toch is het mogelijk om uw huidige hypotheek om te zetten naar een verhuur hypotheek. Op deze manier voldoet u aan de eisen van de geldverstrekker voor verhuur. Doet u dit niet dan loopt u het risico op een gedwongen verkoop van de woning. Deze situatie zal dan flink in de kosten lopen, omdat de geldverstrekker alle kosten op u zult verhalen. Om dit allemaal te voorkomen zult u de hypotheek moeten omzetten

Welke mogelijkheden zijn er voor het kopen en financieren?

Afhankelijk van de geldverstrekker kunt u overal een woning financieren voor de verhuur. Sommige geldverstrekkers kiezen voor bepaalde steden of regio’s. Dit heeft als reden dat de risico’s in deze gebieden lager liggen dan ander. Informeer dus van te voren goed naar deze regels. Hierbij is het wel van belang om rekening te houden met de wensen met betrekking tot de waardebepaling en het taxatierapport. Iedere geldverstrekker heeft hierin eigen eisen.

Boetevrij aflossen van uw verhuurhypotheek

Elke geldverstrekker geeft u toestemming om per jaar een boetevrije aflossing van 10% te laten verstrekken. Bij een verhuurhypotheek zijn er geldverstrekkers die tot wel 15% boetevrije aflossing toestaan. Gaat u boven deze percentages, dan kan dit boetes tot gevolg hebben, omdat u vervroegd aflost. Besluit u toch om sneller af te lossen dan kunt u de volgende constructie gebruiken. U betaald dan een deel aan het einde van een kalenderjaar af en direct aan het begin van het nieuwe kalenderjaar. Op deze manier kunt u aflossen zonder een boete te riskeren.

Interesse?

Heeft u na het lezen van dit artikel interesse gekregen in het verhuren van uw koopwoning dan kunt u het beste contact opnemen met een onafhankelijke adviseur om u hiermee te helpen. Wilt u liever eerst weten wat uw financiële mogelijkheden zijn dan berekent een adviseur dit vrijblijvend voor u op basis van uw persoonlijke situatie en wensen.

Alwin Langerak, adviseur bij Bliss Hypotheekadviseurs

Hypotheekadviseur Alwin Langerak
Alwin Langerak
Hypotheekadviseur


Bliss Hypotheekadviseurs
Particulieren
Professionals
Plan een gratis gesprek
4.7/5 - (4 stemmen)

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl