Feestelijke officiële start realisatie energieneutrale winkelcentrum Hart van de Waalsprong in Nijmegen

Feestelijke officiële start realisatie energieneutrale winkelcentrum Hart van de Waalsprong in Nijmegen

Samen met wethouder Noël Vergunst (wethouder stedelijke ontwikkeling, ruimtelijke ordening, cultuurhistorie, grondbeleid en cultuur) van de gemeente Nijmegen vieren gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen (verenigd in de Ontwikkelcombinatie Hart van de Waalsprong) de feestelijke officiële start van Hart van de Waalsprong in Nijmegen. Met een paar flinke klappen met een stok door wethouder Vergunst is symbolisch de hartslag van het nieuwe centrum van de Waalsprong op gang gebracht, het centrum dat het kloppende hart van de Waalsprong gaat worden. Voor alle bewoners van Nijmegen is Nieuw Nijmeegs hartlopen geïntroduceerd: een wandelroute die loopt van het oude naar het nieuwe centrum in de vorm van een hart. Het afgelopen weekend konden op de route diverse hartige hapjes worden genuttigd.

Noël Vergunst, wethouder Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Nijmegen: ‘In Hart van de Waalsprong – onderdeel van Hof van Holland – komen 500 grondgebonden (stads)woningen, koop- en huurappartementen en sociale huurwoningen. Daarmee bieden we een oplossing voor nieuwe doelgroepen op een krappe woningmarkt. Ik ben óók blij dat we met de komst van dit eigentijdse centrumgebied een belofte inlossen voor de bewoners van Lent en Oosterhout om meer winkels te realiseren. Het wordt een duurzame, bruisende stadswijk met een uitgesproken karakter.”

Marien Kleinjan, directeur AM, namens de ontwikkelcombinatie: “Een integrale aanpak van wonen, commerciële en maatschappelijke voorzieningen zorgt ervoor dat Hart van de Waalsprong echt een stadswijk wordt voor iedereen. We zijn trots op deze stap en de bijdrage die we als maatschappelijk betrokken gebiedsontwikkelaar hebben.”

Mireille Jeurnink, directeur Vastgoedontwikkeling VanWonen: “We maken hier een plek die op de toekomst en klimaatverandering voorbereid is. Met een zonnepark op de daken, waardoor het winkelcentrum en de woningen energieneutraal zijn. En met een openbare ruimte die echt ingericht is op elkaar ontmoeten.”

Hart van de Waalsprong: divers en energieneutraal wonen en winkelen

Hart van de Waalsprong is een integrale ontwikkeling van de gebiedsontwikkelaar AM en gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen. Het plangebied omvat in totaal ruim zes hectare en biedt ruimte aan 11.800 m² aan centrumfuncties en 500 woningen. Deze worden verdeeld over negen blokken. De 280 koopwoningen en 220 huurwoningen, waarvan 101 sociale huur en 119 vrije sector huurwoningen, liggen verspreid in de wijk. Ontmoeting is het centrale thema bij de stedenbouwkundige opzet van het centrumgebied. Dat is mogelijk op het centrale plein maar ook in de verschillende parkjes en hofjes met uiteenlopende recreatiemogelijkheden. De ambitie om hier het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland te maken, toont zich in het bijzonder middels zonnepanelen waarvan via een energiecoöperatie lokaal stroom afgenomen kan worden. Klimaatadaptief toont Hart van de Waalsprong zich door de innovatieve wadi’s, waterbergende daken en het vele groen en bomen die voor waterbeheersing en verkoeling zorgen. Verder is er sprake van duurzame mobiliteitsoplossingen. De elektrische deelauto’s van We Drive Solar zijn vanaf het moment van oplevering beschikbaar voor de nieuwe bewoners en reduceren het autobezit en CO2 uitstoot.

Uitvoering

Hart van de Waalsprong bestaat uit negen bouwblokken. De eerste vijf blokken zijn nu ondergebracht bij aannemers waarvan gebouw Bliek als eerste van start is gegaan. De blokken Alver, Bliek en Crevas worden gebouwd door Janssen de Jong Bouw en zijn een ontwerp van Monadnock, Brink Architectuur en Stedenbouw, Level of Detail architecten en Korthtielens. Het eerste deel van het blok Bliek bestaat uit 50 sociale huurappartementen. Nog voor de zomer start de bouw van gebouw Crevas, bestaande uit 30 grondgebonden koopwoningen en 30 huurappartementen, gevolgd door de 37 grondgebonden koopwoningen in Alver. In het najaar start de bouw van het resterende deel van gebouw Bliek bestaande uit acht stadswoningen en een parkeerhuis voor de wijk.

De appartementengebouwen Donk en Elft worden gebouwd door Dura Vermeer en zijn een ontwerp van de Zwarte Hond. Ze bevatten een gemengd programma met circa 9.000 m2 commerciële units en 221 woningen. Naast een grote Albert Heijn en de Aldi komen er ruim 20 compactere winkel-, diensten- en horeca-units. Er worden 51 sociale huurappartementen, 89 overige huurappartementen en 81 koopappartementen gerealiseerd. De bouw duurt naar verwachting tot en met de herfst van 2023.

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl