Funda Index: huizenkoper blijft zoeken ondanks laag vertrouwen en weinig zicht op nieuw aanbod

Funda Index: huizenkoper blijft zoeken ondanks laag vertrouwen en weinig zicht op nieuw aanbod

Het koopvertrouwen is het tweede kwartaal van dit jaar wederom gedaald door de hoge huizenprijzen en het aanhoudend lage aanbod, blijkt uit de onderzoeksrapportage Funda Index 2e kwartaal 2021. Dat zijn tegelijkertijd de twee factoren die, naast de lage rente, ook bepalend zijn voor het stabiel hoge niveau van het verkoopvertrouwen. Hoewel de meeste consumenten niet denken dat de markt veel zal veranderen, verwachten een stuk meer mensen over een half jaar wel een gunstigere economische situatie en hogere rentes.

Intentie

De verkoopintentie is in het tweede kwartaal van dit jaar voor het eerst omgebogen richting een lichte stijging, maar blijft relatief laag door het krappe aanbod en de lage rente. Funda-CEO Quintin Schevernels: ‘De achterliggende factoren bevestigen dat doorstromers hun verkoopplannen laten afhangen van de omstandigheden voor het kopen van een volgende woning.’ De koopintentie is het afgelopen kwartaal voor het eerst licht gedaald.

Gedrag

Het zoekgedrag van woningzoekers was ook het afgelopen kwartaal weer relatief hoog en nagenoeg gelijk aan het eerste kwartaal van 2021. Zowel het gemiddeld aantal reacties op beschikbare woningen als het aantal consumenten dat op eenzelfde woning reageert, is van kwartaal op kwartaal gestegen.

Eén jaar funda Index

De funda Index brengt sinds 1 juli 2020 maandelijks het sentiment en het gedrag op de woningmarkt in beeld. Sinds de start van de meting blijkt dat het actieve zoekgedrag van woningkopers en hun pogingen een woning te bemachtigen niet afneemt, ondanks het lage koopvertrouwen en het ontbreken van zicht op meer aanbod. De combinatie van de daling van het koopvertrouwen (-22%) en de aanzienlijk lagere verkoop- dan koopintentie, leidde het afgelopen jaar ook niet tot minder concurrentie onder woningzoekers. Vooral de eerste helft van 2021 laat zien dat kopers niet terugdeinzen en volhardend blijven in hun zoektocht naar een woning.

CEO Schevernels: ‘We hebben het afgelopen jaar een enorme hoeveelheid data verzameld over het vertrouwen, de intentie en het gedrag van woningzoekers. Hieruit blijkt de grote tegenstrijdigheid tussen het vertrouwen en het gedrag van consumenten. De noodzaak en wil om een woning te kopen wint het van het feit dat de markt nu niet gunstig is voor kopers. Ook de verkoopintentie hebben wij op de voet gevolgd omdat dit woningzoekers inzicht geeft over nieuw aanbod. We hopen dat de doorbraak in de dalende trend sinds afgelopen kwartaal zal doorzetten zodat woningzoekers meer perspectief krijgen op een woning.’

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl