NVM: Steeds meer woningen boven de miljoen euro verkocht

NVM: Steeds meer woningen boven de miljoen euro verkocht

Er worden in Nederland steeds meer woningen verkocht voor een prijs die (ver) boven de miljoen euro ligt. Jarenlang ging het om slechts 1 tot 1,5 procent van alle woningverkopen, maar in het 4e kwartaal van 2021 ligt bijna 5% van de transacties boven de miljoen euro. In totaal gaat het om ruim 1.500 verkopen. Door de huidige prijsstijgingen vallen automatisch steeds meer woningen in een prijsklasse boven de miljoen euro, maar in 2021 is deze ontwikkeling aanzienlijk versneld.

De meeste ‘miljoenenwoningen’ zijn verkocht in Noord-Holland, en dan specifiek in de gemeente Amsterdam. 21% van alle verkochte miljoenenwoningen staan in de hoofdstad. De vier grote steden zijn samen goed voor een derde van alle verkopen boven de 1 miljoen euro. Ook de gemeenten Haarlem, de Gooise Meren, Amstelveen en Bloemendaal zijn goed vertegenwoordigd.

Wanneer we het totaal aantal verkopen binnen een gemeente meenemen, komen andere gemeenten bovendrijven. In Blaricum en Bloemendaal heeft bijna de helft van alle verkochte woningen een verkoopprijs van boven de miljoen euro. In Wassenaar en Heemstede gaat het om 1 op de 3 transacties, en in Laren en De Bilt om een kwart van alle verkopen.

Gemeenten met de meeste verkochte miljoenenwoningen

GemeenteAandeel Aantal
Amsterdam

21,2%331
Den Haag
6,2%97
Utrecht 2,7%42
Haarlem2,6%40
Rotterdam
2,4%38
Gooise Meren 2,3%36
Amstelveen 2,0%31
Bloemendaal

2,0%31
Blaricum

47%18
Gemeente* AandeelAantal
Bloemendaal

46%31
Wassenaar

35%24
Heemstede30%25
Laren 28%10
De Bilt

26%23
Bergen (NH.)
20%13
Oisterwijk

20%12

Bron: NVM / brainbay * minimaal 10 transacties in totaal in het 4e kwartaal van 2021

Groter en ouder, maar minder overbiedingen

Woningen met een transactieprijs boven de 1 miljoen euro zijn gemiddeld twee keer zo groot als de gemiddelde verkochte woning. De gemiddelde woonoppervlakte van een verkochte woning bedraagt 112 vierkante meter, een miljoenenwoning heeft een gemiddelde oppervlakte van wel 220 meter. Bij perceeloppervlakte is het verschil zelfs factor vier, 200 meter versus bijna 800 vierkante meter perceeloppervlakte bij een miljoenenwoning.

Dit komt omdat miljoenenwoningen veel vaker vrijstaande woningen zijn, met een grote tuin. De helft van alle verkochte miljoenenwoningen betreft een vrijstaande woning, terwijl slechts 15% van het totaal aantal verkopen een vrijstaande woning is. In Amsterdam is de situatie compleet anders, het aantal vrijstaande woningen in de hoofdstad is heel laag. Hier is bijna 70% van de verkochte miljoenenwoningen een appartement.

Wat verder opvalt is dat miljoenwoningen veel vaker oudere woningen zijn. Eén op de vijf verkochte miljoenenwoningen heeft een bouwjaar van vóór 1905 en bijna een kwart is een jaren dertig woning. Daar tegenover staat dat naoorlogse woningen en woningen met een bouwjaar voor 2000 veel minder vaak verkocht worden voor een prijs boven de 1 miljoen euro.

De gemiddelde transactieprijs van een verkochte woning is in het 4e kwartaal van 2021 bedraag 438.000 euro. De gemiddelde transactieprijs van alle verkochte woningen boven de miljoen euro ligt op 1,3 miljoen euro. De prijs die een koper betaalt per vierkante meter ligt ook veel hoger bij miljoenenwoningen, € 3.900 versus € 6.500 euro.

Ondanks de veel hogere prijzen hoeft een koper van een miljoenenwoning minder vaak te overbieden. In 57% van de gevallen betaalt hij meer dan de vraagprijs, voor alle woningen is dat percentage in het 4e kwartaal van 2021 80%. Dat is ook terug te zien in het vraag-verkoopprijsverschil. Voor alle woningen totaal wordt er gemiddeld 8,8% méér betaald dan gevraagd, bij miljoenenverkopen ligt het verschil tussen vraag- en transactieprijs op 4,7%.

De reden hiervoor is dat de markt voor miljoenenwoningen iets minder oververhit is dan de totale woningmarkt. Dat blijkt uit de krapte-indicator, de verhouding tussen aanbod en transacties. Voor de gehel markt is deze zeer laag, namelijk 1,3. In de prijsklasse boven de miljoen euro komt de krapte-indicator uit op 2,7. Nog steeds een laag cijfer, waarbij er naar verhouding veel vraag en weinig aanbod is.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl