Welke doek kleur is het meest geschikt voor zonneschermen?

Welke doek kleur is het meest geschikt voor zonneschermen?

Bij de aanschaf van een zonnescherm kom je voor een aantal keuzes te staan. Kies je bijvoorbeeld voor handmatige of elektrische bediening? En ga je voor een open of gesloten cassette? Ook dien je een kleur doek te selecteren. Met meer dan 100 stoffen om uit te kiezen, is het begrijpelijk dat je wat overweldigd kunt raken. In dit artikel vertellen we je aan de hand van de functie en stijl hoe je een weloverwogen keuze maakt.

Functionaliteit

Het primaire doel van een zonnescherm is natuurlijk het bieden van verkoeling. Over het algemeen biedt elk doek goede bescherming tegen zonnestralen. Wel is het ene doek effectiever bij het weren van hitte dan het andere. Vaak wordt gedacht dat witte doeken het meest effectief zijn. Dit is gebaseerd op het idee dat licht door de kleur wit wordt gereflecteerd. Dit is inderdaad correct. Toch heeft zwart een hoger absorptievermogen. Dit betekent dat de warmte als het ware wordt geabsorbeerd door het doek en niet door het doek heen straalt. Aan de andere kant heeft een wit doek een hogere transmissiewaarde, wat betekent dat zonnestralen juist door het doek heen gaan. Met andere woorden: Als je op zoek bent naar het meest doeltreffende doek, is de keuze voor een donkere kleur de beste optie.

Stijl

Naast het functionele aspect, spelen ook verschillende esthetische aspecten een rol bij de keuze voor een doek kleur. We noemen er drie!

1. Bouwjaar
Te beginnen met het bouwjaar van de woning. Zo kies je bij moderne woningen het beste voor een effen doek. Vooral donkere kleuren zijn erg in trek. Bij een jaren 30 huis staat een klassiek groen gestreept zonnescherm juist ontzettend charmant

2. Steengebruik
Ook het type gevelstenen van je huis kan doorslaggevend zijn. Bij ouderwetse rode gevelstenen passen warme doekkleuren, zoals rood- en geeltinten, uitstekend. Bij volledig wit geschilderde huizen met donkere kozijnen is een zonnescherm met donkere omkasting en wit doek een fraaie combinatie.

3. Kozijnen
Ook de kozijnkleur kan van invloed zijn op het keuzeproces. Bij moderne woningen met antracietgrijze kozijnen zorgt een zonnescherm in dezelfde kleur voor een naadloze uitstraling. In oude huizen met roomwitte kozijnen is het raadzaam om geen spierwit zonneschermdoek te kiezen om contrast te vermijden.

Tip: Vraag kleurstalen aan!

Het is vaak moeilijk om vanaf een plaatje op het internet te beoordelen of een bepaalde kleur doek bij je huis past. Dat begrijpen ze bij Solano Wonen maar al te goed! Daarom biedt deze zonweringspecialist gratis kleurstalen aan. Je bestelt ze eenvoudig online. Meestal worden ze al binnen twee werkdagen thuisbezorgd. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in de showroom om de producten in persoon te komen bekijken!

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl