NVB-Bouw: 39% meer nieuwbouwwoningen verkocht in mei maar grond voor nieuwe projecten steeds schaarser

NVB-Bouw: 39% meer nieuwbouwwoningen verkocht in mei maar grond voor nieuwe projecten steeds schaarser

De verkoop voor nieuwbouwwoningen liep uitstekend in mei 2020. Er werden 3.193 nieuwbouwwoningen verkocht, dat is 39% meer dan in mei 2019 en 18% hoger dan het langjarig gemiddelde. Het is wel steeds lastiger om geschikte locaties te vinden voor nieuwe woningen. Veel gemeenten kampen met ondercapaciteit, terwijl de woningnood juist toeneemt.

Dit blijkt uit de cijfers van de afbouwgarantiecertificaat verstrekkers Bouwgarant, SWK en Woningborg verzameld door NVB-Bouw, Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers. Vooral in de provincies Zuid-Holland (763 verkochte nieuwbouwwoningen) en Noord-Brabant (533 verkochte nieuwbouwwoningen) was de verkoop zeer hoog te noemen. De teller voor heel 2020 staat nu op 13.786 verkochte nieuwbouwwoningen, dat is 9% hoger dan in 2019.

Ondanks de zware economische tegenwind ervaren bouwondernemers weinig problemen in de verkoopfase. Door het enorme woningtekort van 331.000 woningen is er een zeer grote vraag naar nieuwbouw. Ook de bouw zelf heeft, dankzij het protocol ‘Samen veilig doorwerken’, goed kunnen doordraaien de afgelopen maanden.

Wel ervaren veel projectontwikkelaars problemen met het vergunningtraject. Ondanks dat de Corona-maatregelen dat wel toelaten zijn er bij gemeenten nog veel contactbeperkingen wat vooral projecten in de beginfase treft. “De mogelijkheden voor een nieuw woningbouwplan bespreek je minder gemakkelijk digitaal” merkt Piet Adema, voorzitter van NVB-Bouw, op. “Ook duren beroepsprocedures van woningbouwprojecten die dichtbij de verkoopfase zitten nu langer, omdat bijvoorbeeld rechtbanken nog niet op volle kracht draaien.”

Dit vormt een grote uitdaging: sinds 2018 kampt de woningbouw met een groot tekort aan geschikte locaties en door de Stikstof/PFAS-impasse en Corona-maatregelen is het locatietekort verder toegenomen. Het is juist nu zaak de investeringen in woningbouw te intensiveren, zodat de economie weer op gang komt. De NVB-Bouw steunt daarom de woningbouwalliantie en vooral de voorstellen die zorgen voor woningbouwversnelling. Het is cruciaal dat het Rijk lokale bestuursorganen financieel ondersteunt, zodat ze hun activiteiten op het gebied van ruimtelijke ordening verder kunnen uitbreiden.

 

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl