Woonbond wil stop tijdelijke huurcontracten

Woonbond wil stop tijdelijke huurcontracten

De Woonbond wil een einde aan tijdelijke huurcontracten die in de particuliere huursector aan de lopende band worden ingezet. Uit recent onderzoek van Investico bleek dat maar liefst 47 procent van de verhuringen in de particuliere markt met een tijdelijk huurcontract gaat. De Woonbond merkt uit meldingen dat huurders met een tijdelijk contract vaker problemen hebben met hun verhuurder. Het zijn vaak jongeren die met een tijdelijk contract worden opgezadeld.

Uit een analyse van honderden meldingen die de Woonbond binnenkrijgt op het meldpunt commerciële verhuur blijkt dat de huurders met een tijdelijk contract beduidend vaker last hebben van ongewenst gedrag van de verhuurder. Maar liefst 83% van deze huurders meldt een probleem met het gedrag van de verhuurder, tegenover 57% van de huurders met een vast contract. Ook zijn de melders met een tijdelijk contract beduidend jonger. 58% valt in de leeftijdscategorie tussen de 23 en 35 jaar oud. Over alle contracttypes is dat slechts 26%.

Meldingen over het gedrag van de verhuurder lopen uiteen van het niet reageren op verzoeken tot reparaties tot en met ernstige klachten over bedreigingen en intimidaties.

De Woonbond heeft samen met burgerbeweging DeGoedeZaak een petitie lopen tegen de zogenaamde ‘draaideurcontracten’, en voor meer woonzekerheid en betaalbare huurprijzen. Die is inmiddels ruim 14.000 keer getekend.

Maarten Wiedemeijer van de Woonbond spreekt vanavond in een online programma van Pakhuis de Zwijger over de problemen van tijdelijke verhuur. Wiedemeijer: ‘Het is hoog tijd dat hier politieke aandacht voor komt. De in 2016 ingevoerde tijdelijke huurcontracten leveren jongeren massaal over aan woononzekerheid. Omdat ze geen zekerheid hebben zullen ze ook minder snel op hun strepen staan bij te hoge huurprijzen, servicekosten of slecht onderhoud. En dan nog staan ze aan het eind van het contract zo weer op straat omdat verhuurders de woning dan graag opnieuw voor de hoofdprijs verhuren. Wij willen dat een komend kabinet kiest voor een zekerheid voor jongeren in plaats van de belangen van huisjesmelkers.’

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl