Wooncrisis komt door inconsequent beleid, niet door honkvaste senioren

Wooncrisis komt door inconsequent beleid, niet door honkvaste senioren

KBO-PCOB heeft met verbazing kennis genomen van het NOS-bericht waarin gemeenten “honkvaste ouderen” de schuld geven van de woningcrisis waar Nederland nu mee te maken heeft. Gusta Willems van KBO-PCOB: “De schuld van de woningcrisis moet je niet in de schoenen van senioren schuiven. Dit komt mede door inconsequent beleid van lokale en landelijke overheid.”

Uit onze eigen onderzoeken en de verhalen die KBO-PCOB binnenkrijgt willen heel veel senioren best wel ergens anders wonen. Maar dan moet er wel een geschikte woning zijn. Willems: “Heel veel initiatieven, zoals seniorenhofjes, stranden bij gemeenten die hun grond liever besteden aan projecten die meer geld opbrengen. Ook is men doorgaans weinig flexibel bij allerlei woonoplossingen. Daar moeten gemeenten wel eerlijk over zijn.”

Bron: NOS

Dat de doorstroming van senioren de woningmarkt weer vlot kan trekken, daar is KBO-PCOB het mee eens. Willems: “We zeggen al jaren dat er eerst gebouwd moet worden voor senioren. Daarmee maak je gezinswoningen vrij. Zeker omdat het overheidsbeleid langer thuiswonen van senioren is. Alleen helpt het dan niet om met de beschuldigende vinger naar senioren te wijzen. Dat werkt alleen maar stigmatiserend. Maar er is iets anders aan de hand, we worden met zijn allen ouder en daar houden de overheden te weinig rekening mee. Volgens het CBS is in 2040 een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Willen we de woningcrisis op oplossen, dan moeten we nu werk maken voor de senioren van vandaag én morgen.”

Om de woningmarkt weer uit het slot te halen, gaat KBO-PCOB graag het gesprek aan met de gemeenten om te kijken naar geschikte oplossingen.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl