Woontoren met 288 sociale huurwoningen in Stationsgebied Amsterdam-Noord op hoogste punt

Woontoren met 288 sociale huurwoningen in Stationsgebied Amsterdam-Noord op hoogste punt

Na het starten van de bouw in het voorjaar 2020 heeft de woontoren op kavel Z1 inmiddels zijn hoogste punt bereikt; maar liefst 70,5 meter hoog. Kavel Z1, met 288 sociale huurwoningen, is een ontwikkeling van CZAN (ontwikkelcombinatie van projectontwikkelaars AM en Blauwhoed). Op donderdag 11 november hebben zij dit feestelijke moment gevierd, samen met de Alliantie Ontwikkeling, woningcorporatie de Alliantie en aannemer Van Wijnen.

Iconische woontoren

Met de ontwikkeling en realisatie van sociale huurwoningen wordt ingespeeld op de grote vraag naar huurwoningen in Amsterdam. Het woongebouw, open en transparant naar alle kanten, met een iconische woontoren van 22 verdiepingen is een ontwerp van Groosman Architecten. In het gebouw zitten 2-, 3- en 4-kamerwoningen, waaronder vier rolstoelwoningen. Woningcorporatie de Alliantie gaat de woningen verhuren. Naast het gebouw, met woningen en commerciële ruimte, komen enkele parkeerplaatsen.

Officiële handeling

Alle betrokken partijen hebben gezamenlijk de dakplaat van de lift neergelegd om het hoogste punt te vieren. Symbolisch voor de manier waarop het project samen is ontwikkeld en gerealiseerd.

Ivan Baartmans, projectleider bij Van Wijnen: “Kavel Z1 is een voorbeeld van hoe samen bouwen er precies uitziet: van gemeente, opdrachtgever ontwikkelaar, adviseur, onderaannemers tot zzp’er. Iedereen heeft als team dit werk tot een veilige hoogte gebracht. Dit kon maar op 1 manier en dat is gezamenlijk.”

Eltjo Bouwman, namens CZAN: “De bewoners hebben hier straks prachtig uitzicht over de singel en de stad Amsterdam. Je bent in 5 minuten in hartje centrum. Samen met onze partners voegen we met de ontwikkeling en realisatie van Z1 kavel hoge kwaliteit in het betaalbare segment toe aan de stad.”

Koen Westhoff, regiodirecteur van de Alliantie: “Kavel Z1 is een prachtig project dat naadloos aansluit bij onze ambitie om zoveel mogelijk woningzoekenden met diverse achtergronden een passende woning, een nieuw thuis, te bieden. Met daarbij oog voor inkomen, doorstroming en maatschappelijke omstandigheden. Zo is bij dit project een deel van de woningen bestemd voor werkenden in de zorg- of onderwijssector en wordt een deel met voorrang aan ouderen aangeboden.”

Planning

“Door de goede samenwerking tussen alle partijen verloopt de bouw volgens planning, ondanks de beperkingen vanwege de pandemie.”, vertelt Marcel Grootenboer, projectmanager van de Alliantie Ontwikkeling. “Dat vergt van een ieder extra inspanning, maar het resultaat mag er zijn!”

Naar verwachting worden de eerste woningen voor de zomer van 2022 bewoond; de laatste oplevering is eind 2022. De verhuur van de woningen zal starten in het voorjaar 2022.

Gebiedsontwikkeling Centrumgebied Amsterdam Noord

Kavel Z1 is onderdeel van het Stationsgebied Amsterdam-Noord. Het Stationsgebied is het hart van het Centrumgebied Amsterdam-Noord (CAN): een nieuwe gemengde hoogstedelijke wijk rond het OV knooppunt station Noord. Het beginstation van de Noord/Zuidlijn, waarmee Amsterdam CS binnen vijf minuten bereikbaar is.

AM en Blauwhoed ontwikkelen in dit gebied op twee kavels, 1N2 en Z1, circa 650 appartementen, 465 m2 commerciële ruimte en twee hotels. Met deze ontwikkelingen krijgt niet alleen de centrumfunctie van Amsterdam Noord een kwaliteitsrijke impuls maar ook de beleving en kwaliteit van de stad Amsterdam als geheel. Toekomstige bewoners en bezoekers zijn verzekerd van een uitstekende verbinding met de stad.

Eerder realiseerden AM en Blauwhoed in het CAN-gebied al de woonwijk Elzenhagen Noord bestaande uit circa 600 woningen en appartementen en momenteel worden de laatste woningen gebouwd in de woonwijk Noorderkwartier met 120 ruime gezinswoningen in de koop en 388 zelfstandige studentenwoningen in de sociale huur.

Elzenhagen Zuid is volop in ontwikkeling en verandert de komende jaren in een stedelijke woonbuurt vol groen en 1.800 woningen in zowel de huur- als koopsector.

Rate this post

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl