BAM Wonen levert eerste woningen van voormalige Noordsingelgevangenis in Rotterdam op aan bewoners

BAM Wonen levert eerste woningen van voormalige Noordsingelgevangenis in Rotterdam op aan bewoners

BAM Wonen heeft in opdracht van HD Groep de eerste woningen in het project Tuin van Noord in Rotterdam-Noord opgeleverd aan de toekomstige bewoners. De 57 woningen zijn gerealiseerd in de vier cellenvleugels A, B,C en D, het panopticum (het centrale middelpunt van de cellenvleugels) en de verbindingen tussen de cellenvleugels en het panopticum van de voormalige Noorsingelgevangenis. De woningen worden gefaseerd opgeleverd. De laatste woning wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2020 opgeleverd.

De 57 woningen zijn verdeeld over tien woningtypen, variërend in woonoppervlak van 60 m2 tot 300 m2, met twee tot vijf woonlagen. Alle woningen hebben een eigen entree, parkeerplaats, tuin en optioneel een extra berging. De toekomstige bewoners hebben de woning deels naar eigen smaak en met behoud van oude gevangeniselementen kunnen indelen.

De voormalige gevangenis aan de Noordsingel is door de gemeente aangemerkt als ‘beschermd stadsgezicht’. Hierdoor is het historische karakter en de structuur van de gevangenis behouden gebleven. WDJ architecten heeft getekend voor het ontwerp waarin de nieuwe elementen prachtig zijn geïntegreerd in de bestaande gebouwen. De woningen zijn afgewerkt met een hoge kwaliteit, bieden alle wooncomfort en voldoen aan alle eisen van deze tijd.

‘Het doorbreken van de gevangenismuren is symbolisch voor de herontwikkeling van het voormalige Noordsingelcomplex in Rotterdam. Door nieuwe functies toe te voegen en de monumentale en karakteristieke kenmerken van de voormalige gevangenis te behouden en nieuwe enthousiaste bewoners te trekken, creëren we een aantrekkelijk leefgebied waar nu gewoond wordt en geven wij een boost aan de wijk Het Oude Noorden. Wij zijn heel trots op het resultaat en wensen de toekomstige bewoners veel woongeluk toe!’, aldus Robin Dijkgraaf, directeur HD Groep, ontwikkelaar van Tuin van Noord.

De voormalige gevangenis

De voormalige gevangenis uit 1872 is één van de oudste justitiële complexen van Nederland. De gevangenis is gebouwd naar Amerikaans model; celvleugels die centraal overzien worden vanuit het panopticum. De gevangenis heeft ruimte geboden aan 340 cellen, verdeeld over vier vleugels van elk drie verdiepingen hoog. De cellen waren 2,50 meter breed en 4 meter lang en voorzien van een tralievenster, stromend water, centrale verwarming en een toilet. Na 140 jaar gebruik heeft de gevangenis in 2012 haar deuren gesloten.

Rate this post
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Nieuwbouwwijzer.nl